Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Resweratrol jest związkiem syntetyzowanym m.in. w skórkach winogron jako odpowiedź na infekcje grzybicze, promieniowanie UV i czynniki stresogenne (oczywiście chodzi tu o stres oksydacyjny, a nie taki, co towarzyszy nam przed egzaminami :)). Ma bardzo dużą aktywność biologiczną w szerokim zakresie - działa m.in. przeciwzapalnie, antyangiogennie (co ma ogromne znaczenie przy hamowaniu rozwoju nowotworów), antyoksydacyjnie. I to, co wspomniałam wcześniej - chroni organizm przed chorobami układu krążenia i neurodegeneracyjnymi (np. Alzheimerem), hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu i agregację płytek krwi (przez co hamuje powstawanie zakrzepów). W rezultacie zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób układu sercowo-naczyniowego - w tym zawału serca oraz choroby wieńcowej. Ponadto udowodniono, że resweratrol obniża ciśnienie krwi, jest też coraz więcej przesłanek, że korzystnie wpływa on na stężenie glukozy i poprawę insulinowrażliwości.
Czy wiedzieliście, że Francuzi - chyba najwięksi miłośnicy czerwonego wina - uchodzą za jeden z najzdrowszych europejskich narodów, a odsetek osób z chorobami serca we Francji jest najniższy na świecie? Mimo, ze zajadają się tłustymi serami pleśniowymi, słodkim ciastem francuskim, pszennym pieczywem i deserami, uwielbiają też majonez. Zastanawialiście się, dlaczego tak się dzieje? No właśnie - w dużej mierze dzięki zawartemu w czerwonym winie resweratrolowi. Warto podkreślić, że aktywność przeciwutleniająca win czerwonych jest około 6x większa, niż win różowych, i aż około 17x większa, niż win białych. Zatem po czerwone wino naprawdę warto co jakiś czas sięgać (oczywiście w ograniczonych ilościach).
Na szczęście nie tylko ciemne winogrona i czerwone wino są źródłem tego związku - choć te dwa są zdecydowanie najlepszym. W świeżych skórkach ciemnych winogron występuje 50-100 mg resweratrolu na 1 g owoców, a więc 5-10 procent ich ogólnej masy. W mniejszych ilościach substancja ta występuje także w:
- orzechach
- owocach jagodowych (żurawina, morwa, malina, borówka amerykańska i borówka brusznica, truskawka czy czarna porzeczka)
- jabłkach
- kakao
- czekoladzie
- skórkach pomidorów
Zasada jest taka, ze rośliny dojrzewające w cieplejszym klimacie - ze względu na większy dostęp promieniowania UV (które jest czynnikiem stymulującym powstawanie resweratrolu) - zawierają więcej tego związku. W owocach występuje w postaci naturalnej (trans-resweratrol), w winie - po procesie fermentacji - jako cis-resweratrol. Obie formy wykazują działanie przeciwutleniające i prozdrowotne. Jak więc widzicie, owoce - a także czerwone wino (w umiarkowanej ilości) - poza smakiem, posiadają także świetny wpływ na zdrowie.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz