Skip to main content

Produkty Dobra Kaloria – mini analiza

2021-01-09

Produkty, Recenzje

Autor: Wałęka Agnieszka

Od pewnego czasu pojawiają się na naszym blogu mini analizy kosmetyczne – po odbiorze widzimy, że Wam się podobają, dlatego postanowiłyśmy w podobny sposób analizować także serie spożywcze. Na pierwszy ogień idzie Dobra Kaloria – i jej bezmięsna seria. Popyt na wegańskie jedzenie cały czas rośnie – wiele osób świadomie przechodzi na dietę bezmięsną. Pojawia […]

Od pewnego czasu pojawiają się na naszym blogu mini analizy kosmetyczne – po odbiorze widzimy, że Wam się podobają, dlatego postanowiłyśmy w podobny sposób analizować także serie spożywcze. Na pierwszy ogień idzie Dobra Kaloria – i jej bezmięsna seria.

Popyt na wegańskie jedzenie cały czas rośnie – wiele osób świadomie przechodzi na dietę bezmięsną. Pojawia się więc coraz więcej produktów spożywczych, które mają imitować mięso i służyć mniej-więcej podobnie w kuchni. Ja akurat, jako wegetarianka, nie jestem przekonana do takich wynalazków (można spokojnie się bez nich obejść) – ale warto sprawdzić, co siedzi w takich produktach.

Warto pamiętać, że tego typu produkty – które mają imitować funkcjonalnie mięso – muszą mieć odpowiednio skomponowany skład. I tak na przykład we wszystkich pojawia się teksturowane białko pszenne – ma nadać konsystencję, dodatkowo wzbogaca produkty w aminokwasy. Skrobia, mąki, olej czy błonnik też mają za zadanie nadać i utrzymać konsystencję. Nie odejmowałabym za nie oceny, bo mamy taką, a nie inną specyfikę produktów – muszą imitować coś innego i uwierzcie, że niełatwo zrobić „mięso” z „niemięsa” 🙂

Kiełbaski roślinne (oba rodzaje) na pierwszym miejscu w składzie mają boczniaka (super pomysł!), a dalej gluten pszenny. Gluten fajnie wpływa na konsystencję i strukturę, jednak tego typu produkty będą skreślone dla osób, które nie tolerują tego składnika, chorują na celiakię lub po prostu źle czują się po produktach z pszenicy. Pojawia się też sporo przypraw i wyżej wymienione skrobie, błonnik itp.

Produkty oceniłyśmy raczej pozytywnie, ale minusik dałyśmy za aromat dymu wędzarniczego (stosowany często właśnie w produkcji zwierzęcej), a także ekstrakt drożdżowy, pod którym producenci lubią ukrywać glutaminian sodu. Myślałyśmy, że będzie w nich więcej dodatków! Fajnie, że producent zastosował naturalne aromaty zamiast sztucznych (poza wspomnianim aromatem dymu wędzarniczego).


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł55,30 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Mniej znaczy więcej. Twoje zero waste na co dzień

47,99 zł


Za Słodko!

49,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci ebooka "W pełnym słońcu". Dowiesz się z niego więcej na temat bezpiecznego opalania, stosowana SPFów oraz ochrony oczu.

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022