Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Na początek warto przeczytać na temat składników i właściwości nasion chia. To niepozorne, ale bardzo wartościowe ziarenka! Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (w 100 g nasion jest 9g tłuszczu, z czego 5g kwasy to Omega-3!). Zawierają także sporo błonnika, a także pierwiastków - głównie wapnia, magnezu, manganu i fosforu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasiona chia są też źródłem naturalnie występujących antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które chronią nietrwałe kwasy tłuszczowe przed procesami oksydacyjnymi (utlenianiem). W naszym organizmie spowalniają m.in. procesy starzenia, chronią przed stresem oksydacyjnym i nowotworami. To żywność niskowęglowodanowa (po odjęciu błonnika, którego nie trawimy) na 28 g nasion chia tylko 1 g stanowią strawne węglowodany! W porównaniu do innych roślin, nasiona chia zawierają sporo przyswajalnego białka (aż 14 g) i to takiego o dobrym, korzystnym dla nas składzie aminokwasowym.
-1 banan -1/2 szklanki jogurtu greckiego -szklanka mleka migdałowego -1 łyżeczka miodu -1/4 szklanka nasion chia -owoce do dekoracji
-szklanka greckiego jogurtu -szklanka mleka migdałowego -2 łyżki miodu -1/4 szklanki nasion Chia -2 łyżki kakao
Połącz składniki w miseczce i przelej do pojemnika. Włóż do lodówki na 4h. Podawaj z owocami. Smacznego! https://youtu.be/Yth1Sa2wdBEBrak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz