Pudding czekoladowy z awokado

Przepisy 22-03-2017
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Nagle dopada Cię ochota na coś słodkiego i po co sięgasz? Po niezdrowego batona pełnego cukru? Może warto go zamienić na coś zdrowego i pysznego? Dzisiaj mamy dla Was świetną propozycję! Ten deser jest tak prosty do zrobienia, że już nie będziesz mieć wymówki, że masz dwie lewe ręce w kuchni :)


Awokado

Pewnie wiele razy słyszałeś o tym, że awokado jest bardzo zdrowe. Już wyjaśniamy dlaczego. Jest dobrym źródłem witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. I to nie koniec dobrych wiadomości! Zawiera również błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Wiele osób unika awokado, ponieważ jest tłuste. Hmm, ale pamiętajcie, że jest to dobry tłuszcz! Tłuszcze zawarte w awokado to tłuszcze nienasycone (jedno - głównie kwas oleinowy i wielonienasycone - dość dobrą proporcję kwasów omega 6 do omega 3), co sprawia, że nie warto go unikać. Tak naprawdę awokado jest dobre dla każdego. Można je spożywać na wiele sposobów. Dzisiaj przedstawiamy wersję zdrowego czekoladowego deseru z awokado!

Zdrowy pudding czekoladowy 

Co Ci będzie potrzebne?

  • awokado
  • banan
  • 1/3 szklanki kakao
  • 5 daktyli
  • 3 łyżki syropu klonowego/daktylowego albo miodu (opcjonalnie)

Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowany pudding możesz przechowywać przez 3 dni, ale z pewnością zjesz szybciej ten pyszny i zdrowy deser!

https://youtu.be/K_tooC8yfFU

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz