Przepisów na rosół jest wiele i każdy uważa, że jego jest najlepszy. Ważne, żeby nie zawierał wzmacniaczy smaku, dużej ilości cukru i soli :) Dlatego przygotowałam zestawienie przypraw do rosołu.
Kryteria oceny
pozytywna - dla mieszanek składających się tylko z warzyw i ziół.
neutralna - dla przypraw z poprawnym składem - z solą, cukrem. Jeśli komuś nie przeszkadzają te składniki to niech śmiało je kupuje. Ja jednak wolę wiedzieć, ile dokładnie soli dodaję do potraw, dlatego preferuję przyprawy bez soli. Specjalnie zaznaczyłam ile dokładnie soli zawierają takie przyprawy - niektóre nawet ponad 70%! Uważam, że to zdecydowanie za dużo. Inną kwestią jest cena takich produktów - czy warto płacić tak dużo za praktycznie samą sól? Wybór jednak pozostawiam Wam (i dlatego też nie zaznaczyłam soli na czerwono). Co do przyprawy Appetita - duży plus za brak cukru i innych zbędnych składników. Jej ocena waha się między pozytywną a neutralną - jeśli lubisz przyprawy z solą to właśnie ta będzie odpowiednia.
negatywna- dla przypraw ze zbędnymi składnikami: wzmacniaczami smaku, skrobią i wysoką ilością soli.
Produkty light mają często kiepskie składy. Może i zawierają mniejszą ilość tłuszczu, ale często zawierają więcej cukrów niż wersja klasyczna. W przypadku majonezów również tak jest.
Robicie przetwory owocowe na zimę? Jeśli tak to pewnie czasem wspomagacie się cukrami żelującymi. W sprzedaży jest ich sporo, ale większość zawiera substancje konserwujące. Na szczęście ni
W sprzedaży jest mnóstwo gotowych dań – bardzo popularne są zupy pomidorowe. Królują zupy w proszku, ale ostatnio bardzo popularne stały się gotowe zupy pomidorowe, które przechowywane
Mleczne Kanapki reklamowane są jako zdrowe przekąski, a nie jako zwykłe ciastka. Reklama ma ogromną moc, dlatego te produkty podbiły serca rodziców… Jednak czy słusznie? Kryteria oceny Ma
Batoniki zbożowe = zdrowa przekąska? Wielu osobom wydaje się, że batoniki zbożowe są lepszym rozwiązaniem niż batony takie jak Snickers, Mars czy Kinder Bueno. Dlatego chcę Wam pokazać jak w
Jakość konserw mięsnych jest różna, dlatego postawcie na takie z jak najlepszym składem. Kryteria oceny pozytywna dla konserw z jak najlepszym składem, z wysoką ilością mięsa. I nie zawiera
Kawa czy śmietanka do kawy? A może mała czarna? Jakie jest Wasza ulubiona kawa? Mleko czy śmietanka? Według mnie lepszym rozwiązaniem jest mleko. Jest mniej tłuste, czyli mniej kaloryczne.
Lubicie szybkie i domowe przekąski na słono i słodko? Na bazie ciasta francuskiego można stworzyć prawdziwe cuda! Z tego względu przejrzałam składy sklepowych ciast 🙂 Kryteria oceny pozytyw
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.