Przyprawy do rosołu

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Przepisów na rosół jest wiele i każdy uważa, że jego jest najlepszy. Ważne, żeby nie zawierał wzmacniaczy smaku, dużej ilości cukru i soli :) Dlatego przygotowałam zestawienie przypraw do rosołu.


Kryteria oceny

  • pozytywna - dla mieszanek składających się tylko z warzyw i ziół.
  • neutralna - dla przypraw z poprawnym składem - z solą, cukrem. Jeśli komuś nie przeszkadzają te składniki to niech śmiało je kupuje. Ja jednak wolę wiedzieć, ile dokładnie soli dodaję do potraw, dlatego preferuję przyprawy bez soli. Specjalnie zaznaczyłam ile dokładnie soli zawierają takie przyprawy - niektóre nawet ponad 70%! Uważam, że to zdecydowanie za dużo. Inną kwestią jest cena takich produktów - czy warto płacić tak dużo za praktycznie samą sól? Wybór jednak pozostawiam Wam (i dlatego też nie zaznaczyłam soli na czerwono). Co do przyprawy Appetita - duży plus za brak cukru i innych zbędnych składników. Jej ocena waha się między pozytywną a neutralną - jeśli lubisz przyprawy z solą to właśnie ta będzie odpowiednia.
  • negatywna- dla przypraw ze zbędnymi składnikami: wzmacniaczami smaku, skrobią i wysoką ilością soli.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz