Przesłodzony Dzień Dziecka to zły pomysł, ale słodki - czemu nie? Wystarczy pamiętać o umiarze i dobrze wybierać. Słodkie są nie tylko jajka niespodzianki, żelki i cukierki. Moimi zdrowszymi i słodkimi ulubieńcami są sałatki owocowe, szaszłyki z owoców i domowe wypieki. Najlepiej jak są przygotowane wspólnie z dziećmi :)
Produkty stworzoną z myślą o dzieciach?!
Niestety większość produktów spożywczych skierowanych do dzieci składa się głównie z cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczu i zawierają dodatki do żywności. Zastanawiający jest też fakt, że podatek nałożony na chipsy i słone przekąski wynosi tylko 8%, podczas gdy np. na wodę źródlaną - 23% (chyba, że się coś w tym temacie zmieniło?). Nie wydaje się to Wam absurdalne?
Wiesz, że wielu polskich uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub otyłość? Tylko 10% otyłości występującej u dzieci i młodzieży to tzw. otyłość wtórna (spowodowana np. zaburzeniami endokrynologicznymi, uszkodzeniem układu nerwowego, genetycznie uwarunkowanymi zespołami wad wrodzonych lub będąca następstwem przewlekłego stosowaniem niektórych leków). Pozostałe 90% to tzw. otyłość prosta, za wystąpienie której współodpowiedzialne są czynniki genetyczne oraz środowiskowe (tj. nieodpowiedni sposób odżywiania się, niska aktywność fizyczna, uwarunkowania psychologiczne, np. "zajadanie" stresów i problemów).
Błędy rodziców
Rodzice, zazwyczaj nieświadomie, mają duży wpływ na występowanie nadwagi u swoich dzieci. Najczęściej popełniane przez nich błędy to:
nieodpowiednie odżywianie się kobiety ciężarnej - nadwaga u matki i nadmierna podaż energii w okresie prenatalnym sprzyjają otyłości dziecięcej,
zbyt wczesne przejście z posiłków przyrządzanych specjalnie dla małych dzieci do tzw. żywienia rodzinnego (pełnego soli i cukru - ale to zależy od tego jak się dana rodzina odżywia). Możliwe, iż wprowadzone racje pokarmowe nie będą urozmaicone (będą ubogie w warzywa, owoce) i w konsekwencji będą prowadzić do niedoborów pokarmowych. Zdarza się, że wraz ze zmianą sposobu żywienia na rodzinny zmianie ulega także talerz dziecka - większy talerz to większe porcje. Spożywane potrawy też są bardziej słone i słodkie niż te, które maluch dotychczas spożywał,
nieprawidłowe nawyki żywieniowe - za dużo, za tłusto, za słodko, za mało owoców i warzyw,
aż 74% dzieci spożywa posiłki przed telewizorem, który odwraca uwagę od należytego rozdrabniania pokarmów przed połknięciem. Dziecko jest także podatne na reklamy zachwalające wszelakie słodycze i napoje,
wspólne, leniwe spędzanie czasu przed telewizorem (bez jakiejkolwiek aktywności fizycznej),
zwalnianie dziecka z zajęć wychowania fizycznego, żeby nadmiernie się nie przemęczało (!),
nieustanne pocieszanie i nagradzanie dziecka słodyczami.
Otyłość przyczyną innych chorób
Pora na najważniejsze, czyli wyjaśnienie dlaczego walka z otyłością jest taka ważna. Przede wszystkim dlatego, że otyłość może być przyczyną innych chorób lub dolegliwości, np.:
astmy oskrzelowej (ma przebieg cięższy niż u dzieci szczupłych),
ograniczonej tolerancji wysiłku, bezdechu w czasie snu,
płaskostopia, koślawości kolan, wady postawy,
przedwczesnego dojrzewania, cukrzycy II typu, zespołu torbielowatych jajników.
stłuszczenia wątroby, kamicy żółciowej,
nadciśnienia, w wieku dojrzałym udaru i miażdżycy naczyń;
zaburzenia profilu lipidowego krwi,
zaburzenia emocjonalne i konsekwencje psychospołeczne (dzieci otyłe są dyskryminowane przez rówieśników, mają niską samoocenę, niekiedy objawy depresyjne, a depresja jest tym silniej wyrażana, im wyższy jest wskaźnik BMI. Zaburzenia te sprzyjają powstawaniu jadłowstrętu psychicznego i bulimii).
Rodzice i przyszli rodzice, może warto zmienić swoje nawyki żywieniowe, żeby Wasze dziecko miało lepszy start w życiu? Nawet jeśli jeszcze nie macie dzieci, ale je planujecie to dobrze jest już teraz pomyśleć o tym. Dzięki zdrowemu trybowi życia będziecie zdrowsi i Wasze nastroje będą lepsze!
Pamiętajcie, że czym skorupka nasiąknie za młodu, tym na starość trąci.
Produkty light mają często kiepskie składy. Może i zawierają mniejszą ilość tłuszczu, ale często zawierają więcej cukrów niż wersja klasyczna. W przypadku majonezów również tak jest.
Robicie przetwory owocowe na zimę? Jeśli tak to pewnie czasem wspomagacie się cukrami żelującymi. W sprzedaży jest ich sporo, ale większość zawiera substancje konserwujące. Na szczęście ni
W sprzedaży jest mnóstwo gotowych dań – bardzo popularne są zupy pomidorowe. Królują zupy w proszku, ale ostatnio bardzo popularne stały się gotowe zupy pomidorowe, które przechowywane
Mleczne Kanapki reklamowane są jako zdrowe przekąski, a nie jako zwykłe ciastka. Reklama ma ogromną moc, dlatego te produkty podbiły serca rodziców… Jednak czy słusznie? Kryteria oceny Ma
Batoniki zbożowe = zdrowa przekąska? Wielu osobom wydaje się, że batoniki zbożowe są lepszym rozwiązaniem niż batony takie jak Snickers, Mars czy Kinder Bueno. Dlatego chcę Wam pokazać jak w
Jakość konserw mięsnych jest różna, dlatego postawcie na takie z jak najlepszym składem. Kryteria oceny pozytywna dla konserw z jak najlepszym składem, z wysoką ilością mięsa. I nie zawiera
Kawa czy śmietanka do kawy? A może mała czarna? Jakie jest Wasza ulubiona kawa? Mleko czy śmietanka? Według mnie lepszym rozwiązaniem jest mleko. Jest mniej tłuste, czyli mniej kaloryczne.
Lubicie szybkie i domowe przekąski na słono i słodko? Na bazie ciasta francuskiego można stworzyć prawdziwe cuda! Z tego względu przejrzałam składy sklepowych ciast 🙂 Kryteria oceny pozytyw
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.