Przesłodzony Dzień Dziecka to zły pomysł, ale słodki - czemu nie? Wystarczy pamiętać o umiarze i dobrze wybierać. Słodkie są nie tylko jajka niespodzianki, żelki i cukierki. Moimi zdrowszymi i słodkimi ulubieńcami są sałatki owocowe, szaszłyki z owoców i domowe wypieki. Najlepiej jak są przygotowane wspólnie z dziećmi :)
Produkty stworzoną z myślą o dzieciach?!
Niestety większość produktów spożywczych skierowanych do dzieci składa się głównie z cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczu i zawierają dodatki do żywności. Zastanawiający jest też fakt, że podatek nałożony na chipsy i słone przekąski wynosi tylko 8%, podczas gdy np. na wodę źródlaną - 23% (chyba, że się coś w tym temacie zmieniło?). Nie wydaje się to Wam absurdalne?
Wiesz, że wielu polskich uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub otyłość? Tylko 10% otyłości występującej u dzieci i młodzieży to tzw. otyłość wtórna (spowodowana np. zaburzeniami endokrynologicznymi, uszkodzeniem układu nerwowego, genetycznie uwarunkowanymi zespołami wad wrodzonych lub będąca następstwem przewlekłego stosowaniem niektórych leków). Pozostałe 90% to tzw. otyłość prosta, za wystąpienie której współodpowiedzialne są czynniki genetyczne oraz środowiskowe (tj. nieodpowiedni sposób odżywiania się, niska aktywność fizyczna, uwarunkowania psychologiczne, np. "zajadanie" stresów i problemów).
Błędy rodziców
Rodzice, zazwyczaj nieświadomie, mają duży wpływ na występowanie nadwagi u swoich dzieci. Najczęściej popełniane przez nich błędy to:
nieodpowiednie odżywianie się kobiety ciężarnej - nadwaga u matki i nadmierna podaż energii w okresie prenatalnym sprzyjają otyłości dziecięcej,
zbyt wczesne przejście z posiłków przyrządzanych specjalnie dla małych dzieci do tzw. żywienia rodzinnego (pełnego soli i cukru - ale to zależy od tego jak się dana rodzina odżywia). Możliwe, iż wprowadzone racje pokarmowe nie będą urozmaicone (będą ubogie w warzywa, owoce) i w konsekwencji będą prowadzić do niedoborów pokarmowych. Zdarza się, że wraz ze zmianą sposobu żywienia na rodzinny zmianie ulega także talerz dziecka - większy talerz to większe porcje. Spożywane potrawy też są bardziej słone i słodkie niż te, które maluch dotychczas spożywał,
nieprawidłowe nawyki żywieniowe - za dużo, za tłusto, za słodko, za mało owoców i warzyw,
aż 74% dzieci spożywa posiłki przed telewizorem, który odwraca uwagę od należytego rozdrabniania pokarmów przed połknięciem. Dziecko jest także podatne na reklamy zachwalające wszelakie słodycze i napoje,
wspólne, leniwe spędzanie czasu przed telewizorem (bez jakiejkolwiek aktywności fizycznej),
zwalnianie dziecka z zajęć wychowania fizycznego, żeby nadmiernie się nie przemęczało (!),
nieustanne pocieszanie i nagradzanie dziecka słodyczami.
Otyłość przyczyną innych chorób
Pora na najważniejsze, czyli wyjaśnienie dlaczego walka z otyłością jest taka ważna. Przede wszystkim dlatego, że otyłość może być przyczyną innych chorób lub dolegliwości, np.:
astmy oskrzelowej (ma przebieg cięższy niż u dzieci szczupłych),
ograniczonej tolerancji wysiłku, bezdechu w czasie snu,
płaskostopia, koślawości kolan, wady postawy,
przedwczesnego dojrzewania, cukrzycy II typu, zespołu torbielowatych jajników.
stłuszczenia wątroby, kamicy żółciowej,
nadciśnienia, w wieku dojrzałym udaru i miażdżycy naczyń;
zaburzenia profilu lipidowego krwi,
zaburzenia emocjonalne i konsekwencje psychospołeczne (dzieci otyłe są dyskryminowane przez rówieśników, mają niską samoocenę, niekiedy objawy depresyjne, a depresja jest tym silniej wyrażana, im wyższy jest wskaźnik BMI. Zaburzenia te sprzyjają powstawaniu jadłowstrętu psychicznego i bulimii).
Rodzice i przyszli rodzice, może warto zmienić swoje nawyki żywieniowe, żeby Wasze dziecko miało lepszy start w życiu? Nawet jeśli jeszcze nie macie dzieci, ale je planujecie to dobrze jest już teraz pomyśleć o tym. Dzięki zdrowemu trybowi życia będziecie zdrowsi i Wasze nastroje będą lepsze!
Pamiętajcie, że czym skorupka nasiąknie za młodu, tym na starość trąci.
Produkty light mają często kiepskie składy. Może i zawierają mniejszą ilość tłuszczu, ale często zawierają więcej cukrów niż wersja klasyczna. W przypadku majonezów również tak jest.
Robicie przetwory owocowe na zimę? Jeśli tak to pewnie czasem wspomagacie się cukrami żelującymi. W sprzedaży jest ich sporo, ale większość zawiera substancje konserwujące. Na szczęście ni
Nie jestem zwolenniczką tego typu dań, ale wiem, że wiele osób sięga po takie produkty. Dlatego postanowiłam przyjrzeć się składom frytek mrożonych. Lista składników Wszystkie frytki mroż
W sprzedaży jest mnóstwo gotowych daÅ„ – bardzo popularne sÄ… zupy pomidorowe. KrólujÄ… zupy w proszku, ale ostatnio bardzo popularne staÅ‚y siÄ™ gotowe zupy pomidorowe, które przechowywane
Wszyscy Cię ostrzegają, że powinieneś mniej solić? Mają rację! Miłośniku soli mam dla Ciebie dobrą informację: szybko możesz się od niej odzwyczaić. Zdecydowanie ciężej jest odzwy
Wiadomo, że najlepszym rozwiÄ…zaniem sÄ… domowe sosy, ale czasem można pójść na skróty 🙂 Dlatego postanowiÅ‚am przejrzeć sklepowe sosy tatarskie. W poszukiwaniu sosu idealnego OkazaÅ‚o siÄ
Mleczne Kanapki reklamowane sÄ… jako zdrowe przekÄ…ski, a nie jako zwykÅ‚e ciastka. Reklama ma ogromnÄ… moc, dlatego te produkty podbiÅ‚y serca rodziców… Jednak czy sÅ‚usznie? Kryteria oceny Ma
Po przejrzeniu składów sosów czosnkowych stwierdzam, że najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie go samemu. Najbardziej dziwi mnie bardzo niska ilość czosnku (chociaż w warunkach domowych też n
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.