Na rynku, targu, w warzywniaku króluje brukselka, które przez wielu jest nielubiana. Postanowiliśmy ją odczarować! Jeśli myślisz, że jej nie lubisz to koniecznie spróbuj naszego przepisu 🙂 Może okaże się, że jednak jest pyszna? Zaryzykuj!
Dlaczego warto jeść brukselkę?
- podobnie jak inne warzywa krzyżowe (czyli brokuł, kalafior) ma właściwości antynowotworowe,
- zawiera sporo kwasu foliowego, cennego dla kobiet w ciąży,
- reguluje pracę sera i ciśnienie krwi,
- skarbnica witaminy C i K,
- ma niski indeks glikemiczny,
- wspomaga układ odpornościowy.
Korzyści płynących z jedzenia brukselki jest znacznie więcej. Ale teraz pora na przepis!
Przepis na zapiekaną brukselkę
Składniki:
- 500 g brukselki
- 200 g szynki
- 5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- cukier nierafinowany
- czarny pieprz
Wykonanie:
- Brukselkę umyć i usunąć z niej zewnętrzne liście. Pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Pokrojoną szynkę dodać do żaroodpornego naczynia, w którym już znajduje się brukselka.
- Posypać cukrem, dodać oliwę oraz czarny pieprz.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.