Zastanawialiście się, jak zrobić własny sos winegret? Wcale nie jest to trudne – o tym za chwilę się przekonacie 🙂 Tak naprawdę potrzebujemy tylko 4 podstawowych składników: octu winnego, pieprzu, soli, oliwy z oliwek – są one powszechnie dostępne. Przyprawy oczywiście można dobierać na wiele sposobów, aby nadać jeszcze ciekawszy smak.
My postanowiliśmy zaszaleć jeszcze bardziej i zmodyfikować podstawową wersję – zamiast octu dodaliśmy ostrą musztardę, a także łyżkę miodu. Taka wersja zdecydowanie bardziej nam pasuje – musztarda Dijon ma naprawdę ciekawy aromat i smak, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do zrobionego w domu sosu – idealnie komponuje się z resztą dodatków. Zwróćcie jednak uwagę, aby wybrać taką musztardę, która zawiera jak najmniej chemii. My najbardziej polecamy musztardę Develey Dijon, która nie zawiera dodatku cukru, substancji zagęszczających, konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Do tego ma bardzo oryginalny smak, który podkreśla w potrawach wszystko to, co najlepsze. Sos winegret z jej dodatkiem bez wątpienia urozmaici niejedną potrawę!
Składniki
- 1 łyżka Musztardy Develey Dijon
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- W miseczce wymieszać miód, musztardę i sok
- Następnie dodać oliwę, cały czas mieszając
- Na koniec dodać sól i pieprz
Smacznego!
Pamiętajcie, co ważne jest przy wyborze dobrej Musztardy Dijon.