Sosy chrzanowe

Kategoria: Przepisy


Z dodatkiem chrzanu można przygotować różnorodne sosy do świątecznych mięs czy pasztetów. Borówkowy i jabłkowo-cytrusowy doskonale pasują na przykład do pieczonej kaczki. Z kolei marchewkowy można podawać do szynki lub schabu.


Naturalny antybiotyk

Chrzan jeść warto! Dlaczego? Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Z tego względu warto go jeść w okresie jesiennym i zimowym, kiedy częściej chorujemy. Ponadto chrzan pobudza apetyt i usprawnia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego, dlatego często dodaje się go do mięs. Jest źródłem wielu witamin: A (beta karoten), B1, B2, C oraz E, składników mineralnych: fosforu, magnezu, potasu, żelaza, sodu, siarki, manganu i wapnia, a także przeciwutleniaczy i glikozydu sinigryny. Podczas obróbki, sinigryna rozkłada się, tworząc olejek allilowy – to on sprawia, że łzawią nam oczy podczas tarcia chrzanu.

Chrzan z dobrym składem

Podczas zakupu warto zwracać uwagę na skład chrzanu. Bardzo ważna jest ilość chrzanu – nie powinno go być mniej niż 70%. I unikajcie tych, które zawierają pirosiarczyn sodu. Jesteśmy zwolennikami produktów wysokiej jakości, dlatego nasze sosy chrzanowe powstały na bazie Chrzanu Develey.

Przepisy na sosy chrzanowe 

1. Sos chrzanowy z borówkami

Składniki:

  • 3 łyżki chrzanu Develey
  • 200 g dżemu z borówek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Wykonanie:

  • Chrzan wymieszaj z dżemem borówkowym.
  • Dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem.
  • Dokładnie wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki.

2. Sos chrzanowy z jabłkami i cytrusami

Składniki:

  • 3 łyżki chrzanu Develey
  • 2 duże winne jabłka
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Wykonanie:

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce.
  • Dodaj do jabłek sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy.
  • Jabłka z cytryną i pomarańczą wymieszaj z chrzanem, dopraw cukrem i solą.

3. Sos chrzanowy z marchewką

Składniki:

  • 3 łyżki chrzanu Develey
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier – ok. łyżeczka
  • sól

Wykonanie:

  • Na tarce zetrzyj obraną marchewkę.
  • Wymieszaj chrzan z marchewką i jogurtem.
  • Dopraw sokiem z cytryny, cukrem i solą.

 

AUTOR

red

Redakcja Czytamy Etykiety

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.