Skip to main content

Prosty przepis na szybką szarlotkę

2016-11-15

Produkty, Przepisy

Autor: Agnieszka W.

Szarlotka to bardzo popularne ciasto, które dawno temu przyszło do nas z Francji. Sposobów na jej przygotowanie jest mnóstwo – tak naprawdę co kucharz, to inny przepis – i dobrze, bo każdy znajdzie coś dla siebie! Powoli zbliżamy się do Bożego Narodzenia, a w tym czasie na stołach (oczywiście poza dwunastoma potrawami wigilijnymi) królują ciasta – a te […]

Szarlotka to bardzo popularne ciasto, które dawno temu przyszło do nas z Francji. Sposobów na jej przygotowanie jest mnóstwo – tak naprawdę co kucharz, to inny przepis – i dobrze, bo każdy znajdzie coś dla siebie! Powoli zbliżamy się do Bożego Narodzenia, a w tym czasie na stołach (oczywiście poza dwunastoma potrawami wigilijnymi) królują ciasta – a te z jabłkami należą do najchętniej zajadanych. Dziś prezentujemy prosty przepis na szarlotkę! Jest dziecinnie prosty, zatem poradzą sobie z nim wszyscy – nawet najmniej doświadczone osoby 🙂

Będziemy potrzebować:

– 2 jabłka
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 kostka masła

Jak widzicie, na liście składników nie ma jaj, zatem nasza szarlotka jest dobrą alternatywą dla osób uczulonych na nie. Nie dodajemy także proszku do pieczenia. Opcjonalnie można dodać również cynamon – z jabłkami komponuje się świetnie 🙂 pamiętajmy, że jabłka sto owoce sezonowe – są tanie, warto wykorzystać je w kuchni!

Sposób wykonania: 

1. Jabłka dokładnie obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki – najlepiej średniej wielkości, aby ich smak nie zniknął w cieście. Można posypać je cynamonem i przemieszać. Kawałki jabłek włożyć do foremek mniej-więcej do połowy wysokości.
2. Następnie należy wymieszać mąkę z cukrem pudrem, a później dodać masło. Nie powinno być ono twarde, aby ładnie zmieszało się z mąką oraz cukrem pudrem. Taka masa po upieczeniu będzie mieć fajną, kruchą konsystencję. Przykryć nią jabłka w foremkach i wstawić do piekarnika.
3. Piec mini-szarlotki przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu są już gotowe do jedzenia. Smacznego!


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024