Szarlotka to bardzo popularne ciasto, które dawno temu przyszło do nas z Francji. Sposobów na jej przygotowanie jest mnóstwo - tak naprawdę co kucharz, to inny przepis - i dobrze, bo każdy znajdzie coś dla siebie! Powoli zbliżamy się do Bożego Narodzenia, a w tym czasie na stołach (oczywiście poza dwunastoma potrawami wigilijnymi) królują ciasta - a te z jabłkami należą do najchętniej zajadanych. Dziś prezentujemy prosty przepis na szarlotkę! Jest dziecinnie prosty, zatem poradzą sobie z nim wszyscy - nawet najmniej doświadczone osoby :)
Będziemy potrzebować:
- 2 jabłka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka masła
Jak widzicie, na liście składników nie ma jaj, zatem nasza szarlotka jest dobrą alternatywą dla osób uczulonych na nie. Nie dodajemy także proszku do pieczenia. Opcjonalnie można dodać również cynamon - z jabłkami komponuje się świetnie :) pamiętajmy, że jabłka sto owoce sezonowe - są tanie, warto wykorzystać je w kuchni!
Sposób wykonania: 1. Jabłka dokładnie obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki - najlepiej średniej wielkości, aby ich smak nie zniknął w cieście. Można posypać je cynamonem i przemieszać. Kawałki jabłek włożyć do foremek mniej-więcej do połowy wysokości.
2. Następnie należy wymieszać mąkę z cukrem pudrem, a później dodać masło. Nie powinno być ono twarde, aby ładnie zmieszało się z mąką oraz cukrem pudrem. Taka masa po upieczeniu będzie mieć fajną, kruchą konsystencję. Przykryć nią jabłka w foremkach i wstawić do piekarnika.
3. Piec mini-szarlotki przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu są już gotowe do jedzenia. Smacznego!
https://youtu.be/_BCfcenN8iE
Napary i herbatki mogą działać zbawiennie na gorsze samopoczucie. Męczą cię mdłości, niestrawność, bezsenność? Z pomocą przychodzą znane od lat napary. Przed Wami mała ściąga –
Jakie chrupki ketchupowe wybrać? Postanowiłam przygotować zestawienie chrupków o smaku ketchupu. Na naszym blogu jest chyba więcej porównań chipsów – stąd decydzja o chrupkach 🙂 znal
Dostałyśmy prośbę o przygotowanie zestawienia chrupek kukurydzianych. Dlatego przejrzałam składy chrupek. Wiadomo, najlepiej jeśli podajemy dzieciom jak najmniej „zapychaczy” takich
Jesień trwa w najlepsze, a wraz z nią nadszedł sezon na przeziębienia, katar, bóle gardła. Warto pomyśleć o odporności organizmu zanim infekcja nas dopadnie. Nie potrzeba wielkich zmian R
Mleko, orzechy ma, Nutella! Energia na cały poranek! Na dzień dobry! Każdy słyszał te slogany w reklamach telewizyjnych. Wmawiają nam, że czekoladowy krem jest idealnym początkiem dnia. Jednak
Pleśń w żywności – temat rzeka… Skąd ona się w ogóle bierze? Rozwojowi pleśni towarzyszą wysoka temperatura i wilgotne podłoże oraz powietrze. Jej pojawienie się zwykle ma związek
Ocet jabłkowy jest od wieków używany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w kosmetycznym. Znany jest również ze swojego leczniczego działania (działa m.in. antybakteryjnie i przeciwaler
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.