Zdrowe słodycze? Tak, jest to możliwe! Wystarczy połączyć awokado, gorzką czekoladę, mleczko kokosowe, sok pomarańczowy, pomarańczę 🙂
Awokado jest rewelacyjne, ponieważ zawiera antyoksydanty, które wspierają pracę układu odpornościowego, nerwowego i sprawiają, że wyglądamy młodziej! Polecane jest osobom z nadciśnieniem, anemią, osobom w okresie rekonwalescencji, z problemami trawiennymi, anemią oraz nowotworami. Najważniejszy składnik awokado to tłuszcz, który zawiera bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych. Nic, tylko jeść!
Czekoladowo-pomarańczowy mus
Składniki:
- 50 g ciemnej czekolady (plus dodatkowo dla ozdoby)
- 1 awokado
- puszka mleczka kokosowego
- 1/4 szklanki pomarańczowego soku
- 1 łyżeczka miąższu z pomarańczy
- 1 duża pomarańcza
Wykonanie:
1. Puszkę z mleczkiem kokosowym wsadź do lodówki, aby stworzyła się z niego śmietanka.
2. Pokrój pomarańcze na połowę i usuń z niej miąższ oraz sok – pozostaw skórkę
3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
4. Do blendera dodaj awokado, połowę śmietanki kokosowej, sok pomarańczowy oraz rozpuszczoną czekoladę i zblenduj.
5. Przelej czekolady mud do pustej skórki pomarańczy
6. Wsadź pomarańcze do lodówki na minimum 30 minut
Podawaj ze śmietanką kokosową.