Wiecie, że prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce pozwala zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia?
Jak układać żywność w lodówce?
W każdej części lodówki panuje różna temperatura, w zakresie mieszczącym się między 2 do 10°C. Przecież sery, mięsa czy też warzywa nie wymagają takich samych warunków przechowywania. Pamiętajcie o tym, kiedy wracacie do domu z zakupów.
Nagórnejpółce, gdzie panuje około8°Cnależyprzechowywaćdżemy i powidła, a takżemleko, kefiry i jogurty. Właśnie w takiej temperaturze rozwijają się „dobre” bakterie kwaszące.
Półka środkowa(ok.4-7°C) jest idealnym miejscem naprodukty o krótkiej dacie trwałości:biały ser, twarożek, wędlina. Należy pamiętać o sprawdzaniu terminów przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. Na tej półce powinno się również przechowywać domowe potrawy, np. zupę (szczelnie przykrytą).
Półka znajdująca się ponad pojemnikami na warzywajest miejscem przeznaczonym do przechowywaniaświeżego mięsa i ryb, ponieważ panująca tu temperatura (2°C) zmniejsza możliwość rozwoju drobnoustrojów. Mięso najlepiej trzymać w zamykanych pojemnikach, które można umyć.
Dolne szuflady(ok.7-10°Ci wyższa wilgotność) są przeznaczone doprzechowywaniawarzyw i owoców. Należy pamiętać, że niektóre owoce szybko się psują, zwłaszcza maliny i truskawki. Z tego względu należy je myć przed spożyciem, a nie przed włożeniem do lodówki. W przypadku sałaty opakowanie nie powinno być szczelne, ponieważ w warunkach beztlenowych następuje przemiana azotanów (których może być sporo w sałacie) w niebezpieczne dla naszego zdrowia azotyny.
Nabocznych półkach(ok.10°C) powinno się trzymaćoleje roślinne, słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup. Na drzwiach lodówki znajduje się również pojemnik na jajka.
Ze względu na stosunkowo suche powietrze krążące w lodówce żywność może się wysuszać. I to jest powód, dlaczego powinniśmy przechowywać jedzenie w pojemnikach lub specjalnym pergaminowym papierze.
Zwróćcie uwagę, że niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce, a nawet w takich warunkach tracą swą jakość. Są to np. egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki oraz cukinia (więcej na ten temat tutaj). Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, również należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie również, że chleb przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje.
Wskazówki
stosujcie zasadę „pierwsze kupione – pierwsze spożyte”. Ułatwia ona spożywanie produktów przed upłynięciem ich czasu przydatności do spożycia, zapobiega zepsuciu się produktów i zmniejsza ilość produktów, które muszą być wyrzucone,
kontrolujcie na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia i pamiętajcie, że dotyczy ona tylko produktów zamkniętych. Po otwarciu np. mleka trzeba je zużyć jak najszybciej,
nie przechowujcie na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia,
nie wkładajcie zbyt wielu produktów do lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia,
w lecie należy pokrętło temperatury nastawić na silniejsze działanie niż w zimie,
nie wstawiajcie do lodówki gorących potraw,
pakujcie starannie produkty o silnym zapachu,
kiedy się nudzicie albo bronicie przed nauką (to się tyczy zwłaszcza studentów w trakcie sesji) nie zaglądajcie co minutę do lodówki. Nie potrzebuje ona ciągłego wietrzenia i sprawdzania zapasów :)
Zamrażanie
Bardzo dobrą metodą na przechowywanie żywności jest zamrażanie. W zamrażalniku należy układać produkty spożywcze ciasno, inaczej niż w lodówce. Wtedy zamrażalnik pracuje sprawnie i efektywnie.
W przypadku zamrażania również mam dla Was kilka wskazówek:
zawsze sprawdzajcie, czy pożywienie przygotowane do zamrożenia jest świeże i w dobrym stanie,
nie przechowujcie większej ilości pożywienia, niż jest potrzebna,
zamrażajcie pożywienie najszybciej jak to możliwe po jego zakupieniu lub ugotowaniu,
warto zaopatrzyć się w specjalną torbę termoizolacyjną, aby przenieść mrożonki ze sklepu do domu (zwłaszcza latem),
nie wkładaj do zamrażarki gorących dań,
przestrzegajcie zalecenia dotyczące przechowywania i rozmrażania danych produktów (informacje na etykiecie itp.),
warto zamrażać produkty sezonowe, niedostępne jako świeże w innych porach roku. Są wtedy tanie i łatwo dostępne,
owoce przez zamrożeniem można umieścić w syropie lub posypać cukrem,
skórkę warzyw należy wyparzyć przed ich zapakowaniem, usuwając z nich wszelkie drobnoustroje i związki chemiczne,
produkty należy zapakować w płaskie opakowania, umożliwiające ich szybkie zamrożenie i łatwe przechowywanie,
wszystkie produkty przeznaczone do zamrożenia należy zapakować w materiał chroniący przed wilgocią. W trakcie pakowania należy usunąć cały nadmiar powietrza z wnętrza torby zawierającej żywność przed późniejszym jej zapakowaniem. Produkty można pakować w plastikowe torebki, pojemniki wykonane z plastiku, aluminium, folie spożywcze aluminiowe.
Skoro już wiecie jak powinno wyglądać przechowywanie żywności w lodówce i zamrażarce to działajcie!
Produkty light mają często kiepskie składy. Może i zawierają mniejszą ilość tłuszczu, ale często zawierają więcej cukrów niż wersja klasyczna. W przypadku majonezów również tak jest.
Robicie przetwory owocowe na zimę? Jeśli tak to pewnie czasem wspomagacie się cukrami żelującymi. W sprzedaży jest ich sporo, ale większość zawiera substancje konserwujące. Na szczęście ni
Nie jestem zwolenniczką tego typu dań, ale wiem, że wiele osób sięga po takie produkty. Dlatego postanowiłam przyjrzeć się składom frytek mrożonych. Lista składników Wszystkie frytki mroż
W sprzedaży jest mnóstwo gotowych dań – bardzo popularne są zupy pomidorowe. Królują zupy w proszku, ale ostatnio bardzo popularne stały się gotowe zupy pomidorowe, które przechowywane
Wszyscy Cię ostrzegają, że powinieneś mniej solić? Mają rację! Miłośniku soli mam dla Ciebie dobrą informację: szybko możesz się od niej odzwyczaić. Zdecydowanie ciężej jest odzwy
Wiadomo, że najlepszym rozwiązaniem są domowe sosy, ale czasem można pójść na skróty 🙂 Dlatego postanowiłam przejrzeć sklepowe sosy tatarskie. W poszukiwaniu sosu idealnego Okazało si
Mleczne Kanapki reklamowane są jako zdrowe przekąski, a nie jako zwykłe ciastka. Reklama ma ogromną moc, dlatego te produkty podbiły serca rodziców… Jednak czy słusznie? Kryteria oceny Ma
Po przejrzeniu składów sosów czosnkowych stwierdzam, że najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie go samemu. Najbardziej dziwi mnie bardzo niska ilość czosnku (chociaż w warunkach domowych też n
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.