Batoniki owsiane – zrób to sam!

Zdrowie, Przepisy 10-11-2016
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:
Sklepowe batoniki zbożowe bardzo często mają niewiele wspólnego ze zdrową przekąską. Ludzie, którzy kupują produkty bez czytania składu, oglądając tylko przednią stronę opakowania, bardzo często nie mają pojęcia, że właśnie dostarczyli sobie dawkę syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzonego tłuszczu, cukru i mleka w proszku... Wydaje się często, że lepiej kupić takiego batonika niż na przykład Snickersa - jednak prawda jest taka, że składy obu pozostawiają wiele do życzenia. Oczywiście, są też batoniki zbożowe z fajnym składem, które polecamy (znajdziecie je pod tym linkiem) - jednak dużo korzystniej cenowo wyjdzie upieczenie własnych batoników :)

Jak zrobić własne batoniki owsiane? Bardzo łatwo! Przepis jest nieskomplikowany - może je zrobić każdy, bez względu na wiek i doświadczenie w pieczeniu. Oprócz tego przygotowanie ich wymaga niewiele czasu, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia :)
Składniki:
  • 2 banany
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • bakalie (według uznania - ta, które lubicie)
Wykonanie
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie. Przełożyć do prostokątnej foremki (z takiej ilości składników wychodzą dwie standardowej wielkości foremki). Można oczywiście upiec je w jednej większej. Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasto ostudzić i pokroić w  mniejsze kawałki (batoniki). Smacznego! https://youtu.be/444AVfDAY1E

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz