Skip to main content

Fakty i mity na temat parówek

2023-02-20

Produkty, Recenzje

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety

Przez lata parówki wyrobiły sobie opinię niezbyt dobrych jakościowo produktów, których lepiej unikać. Na całe szczęście, dzisiejsze parówki potrafią mieć naprawdę dobre składy! Oczywiście, w sklepach nadal można trafić na takie, które zawierają mięso oddzielone mechanicznie i masę dodatków, ale nie możemy oprzeć się wrażeniu, że wiele negatywnych przekonań o parówkach, które jeszcze do niedawna […]

Przez lata parówki wyrobiły sobie opinię niezbyt dobrych jakościowo produktów, których lepiej unikać. Na całe szczęście, dzisiejsze parówki potrafią mieć naprawdę dobre składy! Oczywiście, w sklepach nadal można trafić na takie, które zawierają mięso oddzielone mechanicznie i masę dodatków, ale nie możemy oprzeć się wrażeniu, że wiele negatywnych przekonań o parówkach, które jeszcze do niedawna miały pokrycie w rzeczywistości, dziś straciło na aktualności. Sprawdźcie, co jest faktem, a co mitem!

1. Parówki to produkt, który ma bardzo mało mięsa

MIT. Rzeczywiście kiedyś ich podstawą było głównie mięso oddzielone mechanicznie (MOM), skórki i inne resztki, a „normalne” mięso stanowiło nieduży procent – zatem rzeczywiście, parówki mogły od razu nasuwać takie skojarzenia. Dziś producenci tworzą znacznie lepsze produkty, których jakość uzależniona jest przede wszystkim od ilości i pochodzenia użytego w nich mięsa. W sklepach jest coraz więcej parówek z naprawdę wysoką zawartością mięsa (nawet powyżej 90%). Nie bądźcie jednak zbytnimi optymistami – nadal trzeba czytać etykiety, bo nadal możecie trafić parówki niskiej jakości. I nie chodzi tylko o zawartość mięsa, czasem mniej mięsa nie musi oznaczać, że dana parówka jest zła – wszystko zależy jakie są jej pozostałe składniki i czy mięso, z którego powstał produkt pochodzi, ze sprawdzonych, zrównoważonych źródeł.

2. Jakość parówek zależy od ich składu

FAKT. Zdecydowanie jakość parówek jest zależna od składu. Największy wpływ na nią ma zawartość i pochodzenie mięsa – najlepsze w tym wypadku są sprawdzone, polskie hodowle prowadzone zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju, gdzie zwierzęta karmione są odpowiednią paszą i traktowane z poszanowaniem ich dobrostanu. Duże znaczenie dla jakości wyrobu ma obecność dodatków i polepszaczy, wypełniaczy i wzmacniaczy smaku – im ich mniej tym lepiej, bo jeśli zaszła potrzeba np. użycia glutaminianu sodu dla wzmocnienia smaku to znaczy, że producent uznał, że naturalny smak takich parówek nie będzie właściwy. Podobnie obecność substancji polepszających konsystencję – w wysokomięsnych parówkach nie będzie potrzeby ich dodawania. Warto jednak dodać, że możliwe jest wykorzystanie jedynie naturalnych dodatków, przy parówkach które odznaczają się nieznacznie mniejszą ilością mięsa, aby nadal utrzymywać dobry skład. W żadnym wypadku nie kupujmy tych, które zawierają konserwanty.

3. W parówkach nie powinno być cukru

MIT. Nawet najlepsze jakościowo parówki zawierają cukier. Ma to swoje uzasadnienie – pełni on w niektórych przypadkach rolę naturalnego konserwantu, czyli wpływa na przedłużenie ich trwałości. Dodatek cukru pozwala uniknąć dodawania konserwantów, które zresztą producenci często dodają nawet do parówek o wysokiej zawartości mięsa. Cukier ma wpływ także na konsystencję i po prostu na doświadczenia organoleptyczne.

4. Parówki są tuczące

FAKT/MIT. Czy same parówki tuczą? Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od użytych surowców (wieprzowe mają więcej tłuszczu, niż drobiowe i przez to też więcej kalorii), ale przede wszystkim od ilości i częstotliwości spożywania, a także tego, jak skomponowany będzie posiłek. Hot dog z tłustymi sosami zdecydowanie gorzej przysłuży się sylwetce i zdrowiu, niż śniadanie: dobre jakościowo parówki + pełnoziarniste pieczywo na talerzu. Dobre parówki mogą być elementem pożywnego posiłku. Nie można powiedzieć jednoznacznie, że „to tuczy, a to nie” – powoli odchodzi się od takiego myślenia, raczej bierze się pod uwagę cały posiłek i osadza w kontekście diety prowadzonej na co dzień. Kalorie traktujmy jako coś, czego potrzebujemy do życia, a nie „zło konieczne”.

Czy parówki mogą być więc elementem pełnowartościowego posiłku? Według nas tak. Zwłaszcza, że ich składy są często naprawdę dobre! Świetnym przykładem tutaj będą parówki 100% Polskiej Szynki marki Dobra Dolina (kiedyś Goodvalley) oraz dostępne w korzystniejszej cenie ale nadal z dobrą etykietą Parówki Dobre.

Skład Parówek 100% Polskie szynki prezentuje się następująco: mięso wieprzowe z szynki (100 g produktu otrzymano ze 100 g mięsa wieprzowego z szynki), sól, glukoza, przyprawy, ekstrakty owoców, warzyw i przypraw, aromaty)

Co je charakteryzuje?

  • Najwyższa mięsność w kategorii
  • wysoka zawartość białka
  • zawierają jedynie wysokiej jakości mięso wieprzowe z szynki (nie ma tu ani grama mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli MOMu)
  • brak zbędnych dodatków – wzmacniaczy smaku, konserwantów, fosforanów
  • skład na etykiecie jest bardzo krótki i naturalny, produkt zawiera same niezbędne do wytworzenia go składniki
  • niewielka zawartość glukozy

Skład parówek Dobrych to natomiast: mięso wieprzowe 72%, woda, sól, skrobia ziemniaczana, błonnik bambusowy, aromaty, glukoza, przyprawy, susz z owoców aceroli

Co je charakteryzuje?

  • składają się głównie z mięsa wieprzowego (72%)
  • nie zawierają dodatku fosforanów, wzmacniaczy smaku czy konserwantów
  • zawierają susz z owoców aceroli jako naturalny przeciwutleniacz
  • nie zawierają MOMu
  • dodany błonnik ma dobry wpływ na konsystencję produktu

Wnioski? Nie warto demonizować parówek, bo teraz coraz więcej producentów produkuje dobre, wysokojakościowe produkty o dużej zawartości mięsa, które mogą być traktowane jako wartościowy element diety, w dodatku szybki i łatwy w przygotowaniu. Jednocześnie pamiętajcie o czytaniu etykiet, bo mimo dużego postępu w tej materii, na rynku cały czas są parówki z kiepskim składem, konserwantami i sztucznymi dodatkami.


AUTOR

Redakcja Czytamy Etykiety

Redakcja Czytamy Etykiety

STRONA INTERNETOWA: https://czytamyetykiety.pl/



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024