Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Warto pamiętać, że czasami nie sama laktoza jest powodem złego samopoczucia, ale np. uczulające często białka mleka. Obserwujcie swój organizm - jeśli po żadnym produkcie nabiałowym nie czujecie się dobrze, po prostu z niego zrezygnujcie. Produktem bez laktozy można nazwać ten, w którym zawartość laktozy nie przekracza 0,01g na 100 g produktu - nie jest on więc też w 100% jej pozbawiony - i czasami osoby z nietolerancją reagują nawet na tak małe ilości.
My stworzyłyśmy listę produktów z różnych grup - są tu twarogi, jogurty, serki, sery, masło, kefir, miks tłuszczowy. Wybrałyśmy te, w składzie których nie ma m.in. mleka w proszku (w przypadku jogurtów, kefirów), emulgatorów (miks tłuszczowy), konserwantów i stabilizatorów (w żółtym serze) czy nawet regulatorów kwasowości, które mogą pojawiać się w serkach do smarowania.
Nie są to oczywiście wszystkie produkty bez laktozy z dobrym składem - to przykłady, które mogą posłużyć za pewien wzór - i najlepiej szukać składów podobnych do tych. Postaramy się zrobić osobne zestawienia produktów bez laktozy, w których weźmiemy pod uwagę także te, które mają gorsze składy.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz