Skip to main content

Wegańskie odpowiedniki śmietany i śmietanki

2022-05-01

Jak czytać etykiety, Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Na rynku jest coraz więcej wegańskich zamienników nabiału. Pojawiły się jogurty, „mleka” roślinne – okazuje się, że całkiem sporo jest też zamienników śmietany i śmietanki. Od razu powiemy, że wegańskie „śmietany” nie grzeszą składami (z jednym wyjątkiem! ?). Trudno było się spodziewać fajerwerków, ponieważ aby uzyskać konsystencję podobną do śmietany, nie stosując przy tym mleka […]

Na rynku jest coraz więcej wegańskich zamienników nabiału. Pojawiły się jogurty, „mleka” roślinne – okazuje się, że całkiem sporo jest też zamienników śmietany i śmietanki.


Od razu powiemy, że wegańskie „śmietany” nie grzeszą składami (z jednym wyjątkiem! ?). Trudno było się spodziewać fajerwerków, ponieważ aby uzyskać konsystencję podobną do śmietany, nie stosując przy tym mleka i kultur bakterii, trzeba dodać sporo różnych dodatków. Bez nich struktura nie trzymała by się odpowiednio – w końcu trudno spodziewać się, aby emulsja wodno-olejowa trzymała się bez żadnych dodatków (woda i olej to podstawowe składniki takiej „śmietany”).

To trochę jak w margarynach – muszą być zawsze jakieś emulgatory, aby „trzymały” całość. W wegańskich odpowiednikach śmietany mamy więc: emulgatory, zagęstniki, stabilizatory, regulatory kwasowości, sztuczne aromaty, często też cukier. Tłuszcze roślinne użyte do produkcji takich „śmietan” niestety często są utwardzone bądź częściowo utwardzone – mogą one być źródłem izomerów trans.

Nie wiem jak wam, ale nam składy z powyższej grafiki w większości kojarzą się z tymi podróbkami śmietan, które mają je imitować w sklepach (wiecie, co stoją w lodówce ze śmietanami, ich opakowania są do nich łudząco podobne, a nazwy też sugerują śmietanę). Tutaj różnica jest taka, że to faktycznie produkty wegańskie i producenci chwalą się tym na opakowaniu, więc o śmietanowych zmyłkach nie ma mowy. Wiecie, reklama dźwignią handlu.

Czy zupełnie odradzamy? Nie do końca. Wielu wegan korzysta z takich zamienników, gdy np. chcą zrobić danie, do którego normalnie używa się śmietany. Takie produkty wielu osobom mogą być potrzebne. Jedzone raz na jakiś czas na pewno nie zrobią krzywdy, a mogą urozmaicić dietę wegańską. Chociaż ja od trzech miesięcy jestem weganką i nie ciągnie mnie do takich zamienników – nie mówię jednak, że kiedyś tego nie wypróbuję 🙂 zawsze trzeba zachować zdrowy rozsądek.


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

NowośćPromocja

Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł55,30 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Mniej znaczy więcej. Twoje zero waste na co dzień

47,99 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie – wszystko o pielęgnacji włosów

47,99 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci ebooka "W pełnym słońcu". Dowiesz się z niego więcej na temat bezpiecznego opalania, stosowana SPFów oraz ochrony oczu.

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022