Skip to main content

Sól – biała śmierć? Porównanie ilości soli w przekąskach

2021-05-19

Porównanie produktów, Zdrowie

Autor: Kamila Kweczke

Wszyscy Cię ostrzegają, że powinieneś mniej solić? Mają rację! Miłośniku soli mam dla Ciebie dobrą informację: szybko możesz się od niej odzwyczaić. Zdecydowanie ciężej jest odzwyczaić się od słodkości… Dlatego zacznij już od dzisiaj! Zamiast soli używaj ziół i zapomnij o solniczce. Zamiast sklepowych gotowych dań – gotuj sam i jedz więcej warzyw. Naprawdę warto! Jak […]

Wszyscy Cię ostrzegają, że powinieneś mniej solić? Mają rację!


Miłośniku soli mam dla Ciebie dobrą informację: szybko możesz się od niej odzwyczaić. Zdecydowanie ciężej jest odzwyczaić się od słodkości… Dlatego zacznij już od dzisiaj! Zamiast soli używaj ziół i zapomnij o solniczce. Zamiast sklepowych gotowych dań – gotuj sam i jedz więcej warzyw. Naprawdę warto!

Jak w prosty sposób ograniczyć ilość soli w diecie?

  • usuń solniczkę ze stołu, na rzecz pieprzniczek i pojemników na przyprawy ziołowe, a dostępne solniczki powinny mieć małą ilość otworów,
  • zmniejsz ilość soli używanej do przygotowywania i gotowania potraw,
  • dodawaj ją pod koniec gotowania,
  • stosuj inne przyprawy zamiast soli, np. zioła świeże i suszone,
  • możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu,
  • wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych (np. 100 g groszku świeżego zawiera 0,005 g soli, a konserwowy – 0,45),
  • czytaj informacje na etykietach – wybieraj produkty o niższej zawartości soli,
  • w miarę możliwości zastąp wędliny mięsem przygotowanym w domu,
  • warzywa, w tym surówki i sałatki oraz dodatki do posiłków jak np. pomidory, ogórki oraz jajka powinny być podawane bez soli, a z dodatkiem przypraw ziołowych,
  • produkty, które zawierają duże ilości sodu/soli (np. wędzone, w puszkach, pikle, koncentraty, gotowe dania w proszku) powinny być spożywane rzadko i w małych ilościach.

Jak rodzice trują swoje dzieci?

Spożycie soli w Polsce zmniejszyło się z 15 g na osobę dziennie (w 1998 r.) do około 11 g. Wartość ta obejmuje sól dodawaną do potraw przez nas samych oraz tą „ukrytą” w gotowych potrawach i produktach spożywczych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie powinno ono przekraczać 5 g dziennie. Podobno emeryci i renciści solą najwięcej. Zbyt wysokie ilości soli zjadają również dzieci. Winni są dorośli, którzy dosalają potrawy dzieciom („tfu! jakie to niedobre! muszę to dosolić” – niestety wielu rodziców tak myśli) i pozwalają swoim pociechom na zjadanie słonych przekąsek. A dzieci lubią pochrupać chipsy lub paluszki… Rodzice powinni również pamiętać o tym, że normy spożycia soli dla dzieci i młodzieży są niższe niż dla dorosłych i mieszczą się w przedziale od 1,9 g do najwyżej 3,75 g na osobę dziennie (w zależności od wieku i zapotrzebowania energetycznego).

Dlaczego należy ograniczać spożycie soli?

Nadmiar soli w diecie jest czynnikiem ryzyka:

-nadciśnienia tętniczego (dotyczy około 9 mln osób w Polsce) i jego powikłań (udar mózgu, zawał serca, niewydolność serca i choroby serca i naczyń),

-osteoporozy,

-sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych,

-gorszego funkcjonowania płuc u chorych z zapaleniem oskrzeli i z astmą,

-nadwagi i otyłości,

-niektórych chorób nowotworowych: nowotworu żołądka.

Ograniczenie spożycia soli jest najlepszą profilaktyką, ponieważ wyżej wymienione choroby są przyczyną umieralności osób starszych powyżej 60. roku życia i drugą co do ważności u osób młodszych w wieku 15-59 lat. Dodatkowo koszty leczenia tych chorób są ogromne.

Producenci zmniejszają zawartość soli w swoich produktach, co jest bardzo pozytywną informacją. W latach 2005-2014 zawartość soli w zupach w proszku spadła średnio o 28%, a w chipsach – o 30% (jednak nie zalecam spożywania takich produktów). Sami możecie to zaobserwować na powyższej grafice. Być może ta informacja sprawi, że odłożysz np. chipsy z powrotem na sklepową półkę. Zwłaszcza, że wiele osób zjada dużą paczkę chipsów samemu od razu – a według producenta paczka o masie 150 g zawiera pięć porcji. Dlatego w tym przypadku nie sugeruj się ilością soli w porcji, a całym opakowaniu. Najlepiej zrezygnuj ze słonych przekąsek i gotowych dań. Tylko czytanie etykiet może Ci pomóc w wybraniu produktów bardziej korzystnych dla Twojego zdrowia. Jeśli spędzisz więcej czasu w sklepie to być może nie będziesz musiał/-a później go spędzać u lekarza.


AUTOR

Kamila Kweczke

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Piszemy Etykiety, Twoje kosmetyczne „zrób to sam”

44,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy e-book dla dziecka i rodzica na temat drugiego śniadania!

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2021