Czym jest maślanka? Porównanie produktów

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:
 

Maślanka dobrze gasi pragnienie, przez co chętnie po nią sięgamy w upalne, letnie dni ☀ Większość maślanek na sklepowych półkach na szczęście ma dobry skład, jednak znaleźliśmy też trzy produkty, które nie do końca nam się podobają...


Czym jest maślanka?

Maślanka naturalna jest napojem, który uzyskuje się wyłącznie w trakcie procesu ubijania śmietanki podczas produkcji masła. Charakteryzuje ją orzeźwiający, śmietankowo-orzechowy, lekko kwaśny smak. Maślanka, ze względu na skład: niską zawartość tłuszczu, stosunkowo dużą zawartość fosfolipidów, oraz dodatek bakterii fermentacji mlekowej jest produktem lekkostrawnym, 2-3 krotnie szybciej niż inne produkty rozkładającym się w przewodzie pokarmowym. Fosfolipidy zawarte w niej chronią i wspomagają pracę wątroby. Polecamy wszystkim spożywanie maślanki, ponieważ wpływa ona korzystnie na wydzielanie żółci i soków trawiennych, reguluje pracę układu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom. Latem świetnie gasi pragnienie.

Ze względu na brak regulacji prawnych, „maślanką” można nazwać mieszaninę maślanki i mleka w proszku oraz różnych innych dodatków. Prawdziwa maślanka jest mlecznym napojem otrzymywanym w wyniku zmaślania śmietany, poddanej wcześniej dojrzewaniu. Ukwaszenie śmietanki następuje w związku z działaniem bakterii mlekowych, takich jak Lactococcus lactis, Lactococcus cremorisLactococcus diacetalis.

Kryteria oceny:

  • Pozytywną ocenę otrzymały maślanki bez żadnych dodatków,
  • Neutralną ocenę otrzymały maślanki zawierające serwatkę oraz mleko w proszku. Może ich skład nie jest zły, ale nie jest to już prawdziwa maślanka, a te składniki są zupełnie zbędne...

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz