Majonez wegański staje się coraz bardziej popularny, dlatego przygotowaliśmy dla Was zestawienie produktów. Mogą go jeść osoby uczulone np. na jajko i oczywiście weganie. A z racji tego, że niedługo Wielkanoc, to majonez będzie pewnie szczególnie przydatny 🙂
Kryteria oceny
- pozytywna dla Poloniak i Sante – bardzo dobre składy, zwłaszcza ten pierwszy. Natomiast propozycja od Sante ma sporo zalet: podoba mi się dodatek słonecznika i pasty sezamowej tahini. Szkoda, że producent zastosował aromaty, przynajmniej mogłoby być naturalne. Ale i tak ten produkt zasługuje na uznanie.
- neutralna dla przeciętnych składów. Plusy m.in. dla EkoWital, Koro i Vitaquell za brak przeciwutleniacza E 385. Jeśli te neutralne opcje Wam smakują, to śmiało można je kupować. Zastosowane zagęstniki nie są kontrowersyjne.
- negatywna dla majonezu Starck’s i Kieleckiego, ponieważ mają najmniej korzystny skład ze wszystkich propozycji.