Sekretem udanego sernika jest odpowiedni twaróg. Jako, że zbliżają się Święta to chcemy Wam pomóc w wyborze odpowiedniego 🙂
Ser biały w kostce
Przecież niskiej jakości twaróg może zepsuć sernik. Oczywiście zwykłe białe sery, które musisz zmielić nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. I jeśli kochasz TRADYCJĘ to będzie najlepsze rozwiązanie. Jednak musi to być ser tłusty – inaczej Twój sernik będzie zbyt suchy, chyba, że dodasz wysoką ilość tłuszczu (ale i tak najsmaczniejszy sernik to ten z tłustego twarogu). I obowiązkowo trzeba dodać masło jeśli twaróg nie jest zbyt tłusty (8% tłuszczu to wcale nie jest wysoka ilość).
Twaróg w kubełku
Osobom, które cenią sobie wygodę polecam gotowe twarogi dostępne w kilogramowych kubełkach. Jednak należy uważnie czytać ich skład, ponieważ ich jakość jest bardzo zróżnicowana. UWAŻAJ na te z dodatkiem cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego, skrobi, zagęstników, barwników. Na grafikach nie zostały umieszczone wszystkie sery na sernik. Możliwe, że w Twoim sklepie są inne, dlatego kupuj tylko takie składające się z mleka/śmietanki i kultur bakterii. Jeśli nie masz wyboru i w Twojej okolicy są tylko i wyłącznie twarogi ze skrobią to nie dodawaj już do masy serowej mąki ziemniaczanej. Również mleko w proszku ma funkcję zagęszczającą. Jednak staraj się szukać lepszych twarogów. Natomiast tych z cukrem i innymi dodatkami lepiej nie kupuj. Przecież i tak w przepisie są: cukier (ale możesz posłodzić czymś innym) i np. mąka ziemniaczana/budyń w proszku.
Zawartość tłuszczu
Podczas wyboru twarogu na sernik zwracaj również uwagę na zawartość tłuszczu. Różnica jest ogromna – od 4 do 26% tłuszczu. Jeśli kupisz chudy twaróg to koniecznie dodaj do niego masło, inaczej sernik nie będzie smaczny. W przypadku tłustego dodatek masła można pominąć albo obniżyć.
Oczywiście dla każdego z nas udany sernik oznacza coś innego. Dlatego nie oceniamy tutaj smaku – Ty sam/-a musisz zdecydować, z którego twarogu wychodzi najlepszy pod słońcem sernik.
Kryteria oceny
- pozytywna dla twarogów z bardzo dobrym składem.
- neutralna dla twarogów z jednym zbędnym składnikiem.
- negatywna dla produktów z kilkoma zbędnymi składnikami.