Skip to main content

Jak wybrać ser na sernik?

2023-03-18

Porównanie produktów

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety

Sekretem udanego sernika jest odpowiedni twaróg. Jako, że zbliżają się Święta to chcemy Wam pomóc w wyborze odpowiedniego 🙂 Ser biały w kostce Przecież niskiej jakości twaróg może zepsuć sernik. Oczywiście zwykłe białe sery, które musisz zmielić nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. I jeśli kochasz TRADYCJĘ to będzie najlepsze rozwiązanie. Jednak musi to być ser […]

Sekretem udanego sernika jest odpowiedni twaróg. Jako, że zbliżają się Święta to chcemy Wam pomóc w wyborze odpowiedniego 🙂


Ser biały w kostce

Przecież niskiej jakości twaróg może zepsuć sernik. Oczywiście zwykłe białe sery, które musisz zmielić nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. I jeśli kochasz TRADYCJĘ to będzie najlepsze rozwiązanie. Jednak musi to być ser tłusty – inaczej Twój sernik będzie zbyt suchy, chyba, że dodasz wysoką ilość tłuszczu (ale i tak najsmaczniejszy sernik to ten z tłustego twarogu). I obowiązkowo trzeba dodać masło jeśli twaróg nie jest zbyt tłusty (8% tłuszczu to wcale nie jest wysoka ilość).

Twaróg w kubełku

Osobom, które cenią sobie wygodę polecam gotowe twarogi dostępne w kilogramowych kubełkach. Jednak należy uważnie czytać ich skład, ponieważ ich jakość jest bardzo zróżnicowana. UWAŻAJ na te z dodatkiem cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego, skrobi, zagęstników, barwników. Na grafikach nie zostały umieszczone wszystkie sery na sernik. Możliwe, że w Twoim sklepie są inne, dlatego kupuj tylko takie składające się z mleka/śmietanki i kultur bakterii. Jeśli nie masz wyboru i w Twojej okolicy są tylko i wyłącznie twarogi ze skrobią to nie dodawaj już do masy serowej mąki ziemniaczanej. Również mleko w proszku ma funkcję zagęszczającą. Jednak staraj się szukać lepszych twarogów. Natomiast tych z cukrem i innymi dodatkami lepiej nie kupuj. Przecież i tak w przepisie są: cukier (ale możesz posłodzić czymś innym) i np. mąka ziemniaczana/budyń w proszku.

Zawartość tłuszczu

Podczas wyboru twarogu na sernik zwracaj również uwagę na zawartość tłuszczu. Różnica jest ogromna – od 4 do 26% tłuszczu. Jeśli kupisz chudy twaróg to koniecznie dodaj do niego masło, inaczej sernik nie będzie smaczny. W przypadku tłustego dodatek masła można pominąć albo obniżyć.

Oczywiście dla każdego z nas udany sernik oznacza coś innego. Dlatego nie oceniamy tutaj smaku – Ty sam/-a musisz zdecydować, z którego twarogu wychodzi najlepszy pod słońcem sernik.

Kryteria oceny

  1. pozytywna dla twarogów z bardzo dobrym składem.
  2. neutralna dla twarogów z jednym zbędnym składnikiem.
  3. negatywna dla produktów z kilkoma zbędnymi składnikami.

AUTOR

Redakcja Czytamy Etykiety

Redakcja Czytamy Etykiety

STRONA INTERNETOWA: https://czytamyetykiety.pl/



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

69,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2023