Skip to main content

Jak wybrać ser na sernik?

2021-11-29

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Sekretem udanego sernika jest odpowiedni twaróg. Jako, że zbliżają się Święta to chcemy Wam pomóc w wyborze odpowiedniego 🙂 Ser biały w kostce Przecież niskiej jakości twaróg może zepsuć sernik. Oczywiście zwykłe białe sery, które musisz zmielić nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. I jeśli kochasz TRADYCJĘ to będzie najlepsze rozwiązanie. Jednak musi to być ser […]

Sekretem udanego sernika jest odpowiedni twaróg. Jako, że zbliżają się Święta to chcemy Wam pomóc w wyborze odpowiedniego 🙂


Ser biały w kostce

Przecież niskiej jakości twaróg może zepsuć sernik. Oczywiście zwykłe białe sery, które musisz zmielić nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. I jeśli kochasz TRADYCJĘ to będzie najlepsze rozwiązanie. Jednak musi to być ser tłusty – inaczej Twój sernik będzie zbyt suchy, chyba, że dodasz wysoką ilość tłuszczu (ale i tak najsmaczniejszy sernik to ten z tłustego twarogu). I obowiązkowo trzeba dodać masło jeśli twaróg nie jest zbyt tłusty (8% tłuszczu to wcale nie jest wysoka ilość).

Twaróg w kubełku

Osobom, które cenią sobie wygodę polecam gotowe twarogi dostępne w kilogramowych kubełkach. Jednak należy uważnie czytać ich skład, ponieważ ich jakość jest bardzo zróżnicowana. UWAŻAJ na te z dodatkiem cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego, skrobi, zagęstników, barwników. Na grafikach nie zostały umieszczone wszystkie sery na sernik. Możliwe, że w Twoim sklepie są inne, dlatego kupuj tylko takie składające się z mleka/śmietanki i kultur bakterii. Jeśli nie masz wyboru i w Twojej okolicy są tylko i wyłącznie twarogi ze skrobią to nie dodawaj już do masy serowej mąki ziemniaczanej. Również mleko w proszku ma funkcję zagęszczającą. Jednak staraj się szukać lepszych twarogów. Natomiast tych z cukrem i innymi dodatkami lepiej nie kupuj. Przecież i tak w przepisie są: cukier (ale możesz posłodzić czymś innym) i np. mąka ziemniaczana/budyń w proszku.

Zawartość tłuszczu

Podczas wyboru twarogu na sernik zwracaj również uwagę na zawartość tłuszczu. Różnica jest ogromna – od 4 do 26% tłuszczu. Jeśli kupisz chudy twaróg to koniecznie dodaj do niego masło, inaczej sernik nie będzie smaczny. W przypadku tłustego dodatek masła można pominąć albo obniżyć.

Oczywiście dla każdego z nas udany sernik oznacza coś innego. Dlatego nie oceniamy tutaj smaku – Ty sam/-a musisz zdecydować, z którego twarogu wychodzi najlepszy pod słońcem sernik.

Kryteria oceny

  1. pozytywna dla twarogów z bardzo dobrym składem.
  2. neutralna dla twarogów z jednym zbędnym składnikiem.
  3. negatywna dla produktów z kilkoma zbędnymi składnikami.

AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Piszemy Etykiety, Twoje kosmetyczne „zrób to sam”

44,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Z okazji siódmych urodzin serwisu odbierz prezent, który dla Ciebie przygotowałam: darmowy e-book z przepisami na desery bez cukru oraz informacjami na temat jego zdrowszych zamienników.

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022