Robicie przetwory owocowe na zimę? Jeśli tak to pewnie czasem wspomagacie się cukrami żelującymi. W sprzedaży jest ich sporo, ale większość zawiera substancje konserwujące. Na szczęście nie wszystkie!
Skład cukrów żelujących
Cukry żelujące składają się z cukru, pektyn i zazwyczaj z substancji konserwującej. Oczywiście polecam tylko te, które konserwantów nie zawierają. Pektyny pełnią rolę żelującą i przyspieszają przygotowanie przetworów owocowych. Natomiast cukier nie tylko słodzi, ale również pełni rolę konserwantu.
Kryteria oceny produktów:
pozytywna - otrzymały produkty: Batom Pektyna, a także Biovegan, Pektożel - tylko cukier i pektyna, czyli idealnie.
neutralna - otrzymały cukry bez konserwantu, ale z olejem. Na kwas cytrynowy przymknęłam oko, ale na tłuszcz już nie.
negatywna - wszystkie cukry z substancją konserwującą.
Pektyny
Funkcje
W przemyśle spożywczym pektyny wykorzystuje się m.in. jako:
składnik żelujący w produkcji dżemów i galaretek,
zagęszczacz, emulgator i stabilizator margaryn, majonezów i sosów sałatkowych,
jako substytut tłuszczu w produktach cukierniczych, wypiekach i lodach,
jako czynnik ograniczający ilość absorbowanego tłuszczu w panierkach produktów przeznaczonych do smażenia.
Nie napisałam jeszcze, że pektyny naturalnie występują w owocach i warzywach. Ich dzienne spożycie - w postaci naturalnej i przetworzonej jako dodatku do żywności o symbolu E 440 - wynosi 4-5 g.
Wpływ na zdrowie
Pektyny warto spożywać, ponieważ:
wpływają na ograniczanie wchłaniania glukozy w jelicie cienkim,
wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu i lipidów we krwi,
jako rozpuszczalna frakcja włókna pokarmowego (błonnika) korzystnie wpływają na pracę jelit,
są pomocne w terapii zatruć ołowiem i rtęcią,
wykazują antynowotworowe działanie,
mogą być skuteczne w leczeniu otyłości.
Zawartość pektyny w owocach
Zasada jest taka, że im owoc bardziej dojrzały tym zawiera mniej pektyny. Dlatego ważne jest tak wybierać owoce, żeby nie robić przetworów z przejrzałych owoców. Najlepsze będą takie, które dopiero dojrzały.
Owoce bogate w pektynę – o ile nie są przejrzałe to posiadają odpowiednią ilość pektyny do utworzenia żelu tylko przy dodatku cukru:
czarne i czerwone porzeczki
agrest
żurawina
śliwki
mirabelki
kwaśne jabłka
pigwa
cytryny
skórki z owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc)
Owoce średnio bogate w pektynę – mogą potrzebować dodatku pektyny:
morele
maliny
jeżyny
borówka amerykańska wczesna
dojrzałe jabłka
pomarańcze
Owoce ubogie w pektynę – potrzebują dodatku pektyny:
wiśnie
czereśnie
gruszki
truskawki
borówka amerykańska późna
rabarbar
figi
To jakie przetwory owocowe zamierzacie robić? A może już zrobiliście?
Produkty light mają często kiepskie składy. Może i zawierają mniejszą ilość tłuszczu, ale często zawierają więcej cukrów niż wersja klasyczna. W przypadku majonezów również tak jest.
W sprzedaży jest mnóstwo gotowych dań – bardzo popularne są zupy pomidorowe. Królują zupy w proszku, ale ostatnio bardzo popularne stały się gotowe zupy pomidorowe, które przechowywane
Mleczne Kanapki reklamowane są jako zdrowe przekąski, a nie jako zwykłe ciastka. Reklama ma ogromną moc, dlatego te produkty podbiły serca rodziców… Jednak czy słusznie? Kryteria oceny Ma
Batoniki zbożowe = zdrowa przekąska? Wielu osobom wydaje się, że batoniki zbożowe są lepszym rozwiązaniem niż batony takie jak Snickers, Mars czy Kinder Bueno. Dlatego chcę Wam pokazać jak w
Jakość konserw mięsnych jest różna, dlatego postawcie na takie z jak najlepszym składem. Kryteria oceny pozytywna dla konserw z jak najlepszym składem, z wysoką ilością mięsa. I nie zawiera
Kawa czy śmietanka do kawy? A może mała czarna? Jakie jest Wasza ulubiona kawa? Mleko czy śmietanka? Według mnie lepszym rozwiązaniem jest mleko. Jest mniej tłuste, czyli mniej kaloryczne.
Lubicie szybkie i domowe przekąski na słono i słodko? Na bazie ciasta francuskiego można stworzyć prawdziwe cuda! Z tego względu przejrzałam składy sklepowych ciast 🙂 Kryteria oceny pozytyw
Jestem pod wrażeniem – prawie wszystkie pomidory suszone w oleju mają poprawny skład, a niektóre nawet mają domową listę składników! Istotna jest jakość oleju, ale niestety tego nie m
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.