Białe kiełbasy

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Białe kiełbasy najczęściej dodaje się do barszczu białego albo żurku. Zbliża się Wielkanoc, dlatego postanowliśmy sprawdzić z czego składają się sklepowe białe kiełbasy.


Skład idealny białej kiełbasy to mięso i przyprawy. Na szczęście udało nam się takie znaleźć! I okazało się, że jedną z nich wyprodukował znany producent, czyli Sokołów. Brawa! Pozostałe produkty zawierały zbędne składniki, czyli m.in. sztuczne aromaty, stabilizatory, wzmacniacze smaku, konserwant.

Komentarze do poszczególnych produktów:

  • Sokołów Naturrino - świetny skład - nie mamy do czego się doczepić. Dobry wybór!
  • Dolina Dobra - skład jest bardzo dobry i krótki. Malutki minus za brak doprecyzowania informacji o aromatach - nie wiemy, czy są to aromaty naturalne czy syntetyczne.
  • Lidl Pikok Premium - dobry skład, bez szkodliwych dodatków.
  • Kraina Wędlin - plus za wysoką ilość mięsa i brak wypełniaczy.
  • Pikok - dość wysoka ilość mięsa, ale szkoda, że kiełbasa zawiera maltodekstrynę. Natomiast nie jest to najgorszy wybór.
  • Morliny - zdecydowane nie dla tego produktu! Mało mięsa, dużo dodatków do żywności mogących mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Omijajcie ten produkt szerokim łukiem!
  • Wasag - bardzo dobry skład.
  • Drobimex Luksusowa - skład nie jest luksusowy, dlatego ocena jest negatywna.
  • Olewnik - niska ilość mięsa i kiepski skład.
  • Drobimex - szkoda pieniędzy na takie wyroby...

Żadnej z tych kiełbas nie próbowałam, dlatego nie wiem jak wypadają pod względem smakowym. Warto również próbować kiełbas białych z małych sklepów mięsnych. A Wy gdzie kupujecie wędliny?

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz