Białe kiełbasy najczęściej dodaje się do barszczu białego albo żurku. Zbliża się Wielkanoc, dlatego postanowiłam sprawdzić z czego składają się sklepowe białe kiełbasy.
Skład idealny białej kiełbasy to mięso i przyprawy. Na szczęście udało mi się taką znaleźć! I okazało się, że jedną z nich wyprodukował znany producent, czyli Sokołów. Brawa! Pozostałe produkty zawierały zbędne składniki, czyli sztuczne aromaty, stabilizatory, wzmacniacze smaku, konserwant.
Komentarze do poszczególnych produktów:
- Sokołów Naturrino – świetny skład, nie mam do czego się doczepić, ja znalazłam ją w Biedronce. Polecam!
- Taurus – bardzo dobry skład, do kupienia w Tesco.
- Lidl – dobry skład, bez zbędnych składników.
- Zagroda z Roztocza – bardzo dobry skład.
- Kraina Wędlin – plus za wysoką ilość mięsa, ale minus za stabilizator. Jakbym nie znalazła innej kiełbasy z lepszym składem to ewentualnie mogłabym tej spróbować.
- Krakus – dość wysoka ilość mięsa, ale kiełbasa zawiera wodę i zapychacz, czyli błonnik (może i jest to pozytywny składnik, ale czy powinien znaleźć się w kiełbasie?). Nie jestem zachwycona.
- Pikok – dość wysoka ilość mięsa, ale kiełbasa zawiera stabilizatory. Nie jestem zachwycona.
- Madej Wróbel – jak na tak znaną markę to nie jest dobrze. Ilość mięsa jest dość wysoka, ale pozostałe składniki pozostawiają wiele do życzenia. Ocena pomiędzy neutralną a negatywną. I co najgorsze to cena tej kiełbasy jest bardzo wysoka!!!
- Morliny – zdecydowane nie dla tego produktu! Mało mięsa, dużo dodatków do żywności mogących mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Omijajcie ten produkt szerokim łukiem!
- Wasag – bardzo dobry skład.
- Z Indyka – wysoka ilość mięsa, ale minus za aromaty i konserwant.
- DrobimexLuksusowa – skład nie jest luksusowy, dlatego ocena jest negatywna.
- Strefa Indyka – sporo zbędnych składników, jestem na nie.
- Olewnik – niska ilość mięsa i kiepski skład.
- Drobimex – szkoda pieniędzy na takie wyroby…
Żadnej z tych kiełbas nie próbowałam, dlatego nie wiem jak wypadają pod względem smakowym. Warto również próbować kiełbas białych z małych sklepów mięsnych. A Wy gdzie kupujecie wędliny?