Wielkanoc już bardzo blisko! Jak ten czas szybko leci – prawda? Z okazji zbliżających się Świąt, przygotowaliśmy porównanie białych barszczy. To jedna z tradycyjnych zup wielkanocnych, która jest przygotowywana zamiennie z żurkiem – wszystko zależy od tradycji, jakie panują w domu. Jak wybrać gotowy barszcz biały?
Lista składników to podstawa
Oczywiście nie jest tajemnicą fakt, że zrobiony samemu barszcz biały będzie znacznie lepszym wyborem, niż sklepowe barszcze z torebki. Na szczęście w sklepach są też barszcze z dobrym składem. Przykładem dobrego barszczu będą m.in. Z Kochanowa, Kowalewski, Piskorek. Wszystkie te produkty mają przyzwoite listy składników – składają się tylko z tego, co potrzebne jest do przygotowania barszczu. Bez zbędnych dodatków i mleka w proszku.
Jeśli chodzi o barszcze z torebki, to niestety nie możemy ich polecić. Jedynie barszcz Winiary dostał ocenę neutralną, a nie negatywną – z tych niepożądanych dodatków zawiera cukier oraz aromaty. Natomiast w pozostałych pojawiają się dodatki takie, jak: wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, 5’rybonukleotydy disodowe, kwas cytrynowy, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, zagęstniki).
Przyznajcie sami – taki barszcz z pewnością nie jest dobrym wyborem ani na Święta, ani na co dzień! Wybierzcie coś, co wszyscy zjedzą ze smakiem 🙂 Tym bardziej, że tych pozytywnych opcji jest naprawdę sporo – zerknijcie na zestawienie poniżej.