Skip to main content

Zdrowotna moc nasion konopi!

2016-12-27

Porady, Produkty, Zdrowie

Autor: Agnieszka W.

Do niedawna konopie większości ludzi kojarzyły się wyłącznie z marihuaną. Myślę, że dużo osób do tej pory ma tylko taki ich obraz. Od pewnego czasu temat ten znacznie się rozwinął i coraz częściej, zamiast “popularnych” konopi indyjskich, słyszy się o konopiach w kontekście leczniczym. NASIONA KONOPI – NAJBARDZIEJ “ODŻYWCZA” CZĘŚĆ ROŚLINY Oczywiście ich nasiona nie […]

Do niedawna konopie większości ludzi kojarzyły się wyłącznie z marihuaną. Myślę, że dużo osób do tej pory ma tylko taki ich obraz. Od pewnego czasu temat ten znacznie się rozwinął i coraz częściej, zamiast “popularnych” konopi indyjskich, słyszy się o konopiach w kontekście leczniczym.


NASIONA KONOPI – NAJBARDZIEJ “ODŻYWCZA” CZĘŚĆ ROŚLINY

Oczywiście ich nasiona nie mają wiele wspólnego z najbardziej znaną “wersją”, nie posiadają też właściwości halucynogennych i są w Polsce całkowicie legalne. Na rynku można znaleźć zdrowy olej konopny, mąkę, a także białko w proszku z tychże nasion. Jako, że dziś wielu ludzi przechodzi na dietę bezmięsną, zaczęto szukać coraz to nowych, roślinnych źródeł białka – jako alternatywy dla zwierzęcego – chociaż akurat konopie wcale nie są taką nowością, bowiem już w średniowieczu były w Polsce podstawą żywienia. Mięso uznawane było wtedy za rarytas, konopie z kolei były łatwo dostępne. Są one źródłem pełnowartościowego, przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu innych składników niezbędnych dla organizmu. Przez lata wykorzystywano ich właściwości do leczenia wielu chorób – niestety później, mimo widocznej poprawy zdrowia, zakazano ich stosowania.

Spośród wszystkich części rośliny to właśnie nasiona zawierają najwięcej tego, co w nich dobre. Łuskane czy nie – zawierają wiele wartości odżywczych, między innymi wartościowe białko oraz NNKT. W 100 g ziaren znajdują się 34 g białka. Dla porównania – mięso zawiera go średnio 20-24 g, mozzarella – 17 g – widać więc, że różnica jest spora. Ziarenka konopi, jak napisałam powyżej, zawierają też tłuszcze – te najzdrowsze, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Przeważającą większość stanowią te z grupy omega 3 i omega 6 w odpowiednich proporcjach. Olej konopny zawiera ich od 75 do 95% (podobno to najwięcej ze wszystkich olejów!) z czego 2-4% to kwas gamma-linolenowy, niedostępny w większości żywności. Jego niedobór powoduje między innymi problemy skórne oraz jej szybsze starzenie się. Ponadto w ziarnach konopi znajdziemy dużą ilość minerałów – wapnia, magnezu, potasu, cynku, fosforu, żelaza, a także witaminę C, z grupy B i witaminy E. Nie zapominajmy o węglowodanach – nasiona są także źródłem błonnika pokarmowego. Nie zawierają glutenu, tak więc są świetną alternatywą dla osób chorych na celiakię bądź nietolerujących glutenu. Oprócz tego w ziarenkach konopi znajdziemy sterole roślinne, chroniące przed chorobami układu krążenia i beta-karoten. Czyli to, co najlepsze!

Powyższe składniki w istotny sposób wpływają na organizm, między innymi na:


– poprawienie trawienia – ze względu na obecność błonnika pokarmowego
– obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi
–  zdrowie układu pokarmowego i wydolność organów wchodzących w jego skład
– witamina E, jako silny antyoksydant, pomaga w zapobieganiu nowotworom
– wzmocnienie systemu odpornościowego
– wspomaganie metabolizmu komórek oraz tkanek organizmu – między innymi dzięki obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
– obniżenie ciśnienia krwi
– zapobieganie miażdżycy, chorobom serca (zawałom, chorobie wieńcowej), a także udarom
– regulację temperatury ciała i wydzielania hormonów

Konopie wykorzystuje się także w kosmetyce. Jest on składnikiem kremów do twarzy, oliwek dla dzieci, szamponów, płynów do kąpieli, balsamów, a nawet szminek. Ma właściwości nawilżające, a także przyspieszające gojenie się ran. Powoduje poprawienie stanu skóry, włosów i paznokci – nasiona konopi pomagają w pozbyciu się trądzika, atopowego zapalenia skóry, łupieżu czy łuszczycy.

BIAŁKO KONOPNE ALTERNATYWĄ DLA MIĘSA

Konopie są polecane przede wszystkim (ale nie tylko!) wegetarianom i weganom, ponieważ zawierają dobrze przyswajalne proteiny o najwyższej jakości biologicznej. Wśród roślin pod względem ich ilości ustępują tylko soi. Przyswajalność jest jednak o wiele większa, niż białka sojowego – wynika z tego, że w przeciwieństwie do soi, nie zawierają inhibitorów trypsyny oraz oligosacharydów, które zmniejszają wchłanianie oraz mają działanie wzdymające. Wartość biologiczną białka konopnego można porównać do białek jajka – ma zbliżone do niego proporcje wszystkich egzogennych aminokwasów (EAA). No, a wiemy, że kurze jajo zawiera “białko wzorcowe” – to mówi samo za siebie. Polecam je również sportowcom – proteiny w ich żywieniu są niezwykle istotne.


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024