Brązowe banany mają więcej zastosowań, niż może Wam się wydawać! Do wielu dań nadają się nawet lepiej, niż te mniej dojrzałe i "ładniejsze". Jedno jest pewne - nie warto ich wyrzucać. Po pierwsze, mają sporo wartości odżywczych. Po drugie - można z nich zrobić prawdziwe kulinarne pyszności.
Czy wiesz, że...
Mamy dla Was kilka faktów, które być może przekonają Państwa do bananów - chociaż chyba nie ma osób, które ich nie lubią :)
Banany poprawiają nastrój! Zawierają bowiem tryptofan, który w naszym organizmie przekształca się w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Tryptofan pomaga nam się również zrelaksować i zasnąć, dlatego ciasto bananowe na kolację wcale nie jest takim głupim pomysłem.
Banany łagodzą dolegliwości ciążowe. Przyznam, że w ciąży ze Szpinakożercą moim standardowym menu był banan + ciasto drożdżowe lub banan + serek waniliowy (mało to dietetyczne, ale i tak cud, że cokolwiek jadłam).
Banany sprawiają, że czujemy się najedzeni - te zielone zawierają skrobię oporną, te dojrzałe z kolei pektyny, które dają nam duże uczucie sytości.
Banany są niezwykle polecane dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ wspierają regenerację mięśni.
Zarówno niedojrzałe jak i dojrzałe banany sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Ponadto cętkowane i brązowe banany skuteczniej wzmacniają odporność.
Co możesz zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
ciasteczka
lody
musy
ciasto bananowe
babeczki
placuszki
dodatek do owsianki
Dojrzałe banany są słodsze, niż mniej dojrzałe - stąd idealnie nadają się do tego typu słodkich wyrobów :) można zrobić z nich wiele domowych słodkości, które mają przewagę nad sklepowymi słodyczami. Pamiętaj, że idealne, żółte, "ładne" banany mogą być też nawożone. Jeśli banan szybciej robi się miękki, to znaczy, że jest po prostu bardziej naturalny.
Brak czasu to dziś najczęstsza wymówka, jeśli chodzi o zdrowe gotowanie. A przecież szybki obiad wcale nie musi oznaczać jedzenia “byle czego”. Wystarczy kilka sprawdzonych trików i dobre p
Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, kiedy jajko króluje na polskich stołach. Jeśli do tej pory nie zwracałaś/-eś uwagi na to, jakie jajka kupujesz, to pora na zmiany! Co oznaczają cyferki na ja
Majonez wegański staje się coraz bardziej popularny, dlatego przygotowaliśmy dla Was zestawienie produktów. Mogą go jeść osoby uczulone np. na jajko i oczywiście weganie. A z racji tego, że n
Białe kiełbasy najczęściej dodaje się do barszczu białego albo żurku. Zbliża się Wielkanoc, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, z czego składają się sklepowe białe kiełbasy. Jak wybrać
Za chwilę Święta Wielkanocne, których nie wyobrażamy sobie bez jednej z tradycyjnych zup – barszczu białego albo żurku. Oczywiście to, którą z nich wybierzecie, zależy od rodzinnych t
Majonez to podstawa świątecznych sałatek i używa się go dość sporo, dlatego warto wybrać ten, który nie ma w składzie niepotrzebnych dodatków. Na szczęście na rynku jest kilka dobrych opc
Wielkanoc już za moment, dlatego przygotowaliśmy porównanie białych barszczy. To jedna z tradycyjnych zup wielkanocnych, która jest przygotowywana zamiennie z żurkiem – wszystko zależy od
Chrzan to nieodłączny element na wielkanocnym stole. Nie każdy z nich ma jednak dobry skład… Sprawdź nasze zestawienie i dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy jego wyborze! Jaki skład
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.