Brązowe banany mają więcej zastosowań, niż może Wam się wydawać! Do wielu dań nadają się nawet lepiej, niż te mniej dojrzałe i "ładniejsze". Jedno jest pewne - nie warto ich wyrzucać. Po pierwsze, mają sporo wartości odżywczych. Po drugie - można z nich zrobić prawdziwe kulinarne pyszności.
Czy wiesz, że...
Mamy dla Was kilka faktów, które być może przekonają Państwa do bananów - chociaż chyba nie ma osób, które ich nie lubią :)
Banany poprawiają nastrój! Zawierają bowiem tryptofan, który w naszym organizmie przekształca się w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Tryptofan pomaga nam się również zrelaksować i zasnąć, dlatego ciasto bananowe na kolację wcale nie jest takim głupim pomysłem.
Banany łagodzą dolegliwości ciążowe. Przyznam, że w ciąży ze Szpinakożercą moim standardowym menu był banan + ciasto drożdżowe lub banan + serek waniliowy (mało to dietetyczne, ale i tak cud, że cokolwiek jadłam).
Banany sprawiają, że czujemy się najedzeni - te zielone zawierają skrobię oporną, te dojrzałe z kolei pektyny, które dają nam duże uczucie sytości.
Banany są niezwykle polecane dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ wspierają regenerację mięśni.
Zarówno niedojrzałe jak i dojrzałe banany sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Ponadto cętkowane i brązowe banany skuteczniej wzmacniają odporność.
Co możesz zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
ciasteczka
lody
musy
ciasto bananowe
babeczki
placuszki
dodatek do owsianki
Dojrzałe banany są słodsze, niż mniej dojrzałe - stąd idealnie nadają się do tego typu słodkich wyrobów :) można zrobić z nich wiele domowych słodkości, które mają przewagę nad sklepowymi słodyczami. Pamiętaj, że idealne, żółte, "ładne" banany mogą być też nawożone. Jeśli banan szybciej robi się miękki, to znaczy, że jest po prostu bardziej naturalny.
Też z niecierpliwością czekacie na Święta? Kalendarze adwentowe zdecydowanie umilają czas oczekiwania na nie 🙂 Najpopularniejsze zawierają czekoladki – i nic w tym dziwnego, bo kto nie
W ostatnich latach temat „superfoods” stał się niezwykle popularny, a wśród nas nie ma chyba już prawie nikogo, kto choćby raz nie usłyszał np. o nasionach chia czy spirulinie. Jed
Gdy myślimy o jesieni, to na myśl od razu przychodzi nam… grzybobranie! Poranne wędrowanie po lesie, wyszukiwanie tych pięknych sztuk i późniejsze gotowanie z grzybami w roli głównej to
Wydawałoby się, że picie wody jest bardzo prostą czynnością, która każdy powinien mieć „we krwi”. Wbrew pozorom, masa ludzi ma problem z piciem wody – tu zapomną, tu nie sm
Wodę kokosową pozyskuje się z młodych, zielonych owoców palmy kokosowej i jest to dokładnie to, co znajduje się w środku orzecha. Płyn ten podlega wielokrotnej filtracji i oczyszczaniu w
Dobre samopoczucie i zdrowie jest bezpośrednio związane z właściwym nawodnieniem organizmu. Nawet niewielka utrata płynów może spowodować bóle głowy, brak koncentracji, opóźnienie czasu re
Letnia pogoda motywuje do aktualizacji zestawień lodów. Dziś przyszła pora na zestawienie lodów czekoladowych. Przy okazji postanowiłam napisać o dość kontrowersyjnym dodatku do żywności, c
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.