Nareszcie nadszedł maj! 🌸 Z tej okazji mamy do Was kluczowe pytanie – otworzyliście już sezon grillowy? 😎🔥
Tak czy siak przygotowaliśmy trochę ciekawostek i wskazówek z podstawowym grillowym produktem jakim jest… kiełbasa 🤪
Jeśli zastanawialiście się kiedyś czym właściwie różnią się od siebie kiełbasa biała i zwykła, to mamy dla Was odpowiedzi na grafikach 👌 Główną różnicą jest proces produkcji – białej się nie wędzi oraz nie dodaje się do niej soli peklującej, przez co jej kolor jest szarawy i naturalny 🌿
- Kiełbasa zwykła ma różowo-czerwony środek właśnie przez dodanie do niej soli peklującej, a wędzenie powoduje zabarwienie otoczki.
- Jeśli biała kiełbasa będzie miała różowawy środek to uważajcie, bo to oznacza, że producent dodał do niej konserwanty.
- Biała kiełbasa nie powinna zawierać również azotynów, które mogą być obecne w zwykłej właśnie przez peklowanie.
- Może biała ma więcej kilokalorii i tłuszczu, ale za to nie jest aż tak przetworzona jak zwykła oraz ma mniej soli.
A jeśli nie interesuje Was ani zwykła, ani biała, to tutaj znajdziecie zestawienie kiełbasek roślinnych 🌱 Dla każdego coś dobrego 😄
Który rodzaj jecie najczęściej? 🤔😁