Co pić, aby jesienią wspomóc swoją odporność? 🍵 Oczywiście nie zapominajmy o tym, że takie pojedyncze produkty nie uratują nas, gdy całokształt diety nie prezentuje się zbyt wartościowo. Podstawą dobrej odporności są odżywcze posiłki bogate w pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze, a napoje czy przyprawy powinny być jedynie smacznym dodatkiem. Mogą wesprzeć tylko wtedy, gdy zadbamy o wszystkie podstawy.
Te produkty włącz do swojej diety jesienią i zimą
- sok z dzikiej róży – to bardzo dobre źródło witaminy C
- czystek – ma wysoką zawartość polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym
- tran – źródło kwasów omega-3 (zamiast tranu w płynie, można wybrać tabletki – taka forma jest bardziej przystępna)
- herbatę z imbirem i cynamonem – działanie przeciwzapalne i rozgrzewające
- herbatę z czarnej porzeczki – źródło wit. C
- syrop z cebuli z miodem – wykazuje działanie przeciwzapalne
- sok z kiszonek i kefir – źródło naturalnych bakterii probiotycznych
- olej z czarnuszki – to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- syrop z sosny – działa wzmacniająco i wykrztuśnie
Wypróbujcie nasze wskazówki, a sezon przeziębieniowy będzie w tym roku łaskawszy! Macie jakieś swoje sposoby na zapobieganie przeziębieniom? 🤔