Polewy do ciast

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Czy istnieje polewa do ciast o dobrym składzie? Niestety mamy złe wiadomości - polewy do ciast nie mają zbyt dobrych składów... Sprawdźcie zestawienie i przepisy na domową polewę do ciasta!


Kryteria oceny

Przede wszystkim: polewa, która ma oleje roślinne bliżej początku składu niż tłuszcz mleczny, NIE JEST POLEWĄ CZEKOLADOWĄ - a jedynie o smaku czekolady. 

  • Neutralna dla większości sklepowych polew. Nie mają zbyt dobrego składu, nie polecamy ich nikomu. Króluje z nich olej palmowy...
  • Negatywna tam, gdzie skład naprawdę pozostawia wiele do życzenia - a produkt zawiera częściowo utwardzone lub uwodornione kwasy tłuszczowe (źródło szkodliwych izomerów trans).

Jak zrobić domową polewę do ciasta?

Podstawą dobrej polewy powinna być czekolada dobrej jakości. Dobra czekolada NIE zawiera dodatku polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) ani tłuszczów roślinnych innych niż kakaowy (czyli np. palmowego, shea). Może zawierać dodatek lecytyny (z soi albo słonecznikowej). Tutaj możecie sprawdzić zestawienie czekolad (klik!).

Pomysłów na polewy czekoladowe do ciast jest sporo - np.:

  • czekolada + śmietanka 30%,
  • czekolada + mleko,
  • czekolada + masło.

Wybierzcie taki, który brzmi dla Was najbardziej smakowicie i udekorujcie swoje wypieki pyszną polewą BEZ zbędnych składników :)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz