Polewy do ciast

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Niestety polewy do ciast nie mają zbyt dobrych składów... Żadna sklepowa opcja nie otrzymała oceny pozytywnej, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie polewy samemu. 


Kryteria oceny

Przede wszystkim: polewa, która ma oleje roślinne bliżej początku składu niż tłuszcz mleczny, NIE JEST POLEWĄ CZEKOLADOWĄ - a jedynie o smaku czekolady. 

  • Neutralna dla większości sklepowych polew. Nie mają zbyt dobrego składu, nie polecamy ich nikomu. Króluje z nich olej palmowy...
  • Negatywna tam, gdzie skład naprawdę pozostawia wiele do życzenia - a produkt zawiera częściowo utwardzone lub uwodornione kwasy tłuszczowe (źródło szkodliwych izomerów trans).

Domowa polewa

Podstawą dobrej polewy powinna być czekolada dobrej jakości. Dobra czekolada NIE zawiera dodatku polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) ani tłuszczów roślinnych innych niż kakaowy (czyli np. palmowego, shea). Może zawierać dodatek lecytyny (z soi albo słonecznikowej), ale czekolada idealna nie zawiera w ogóle dodatku emulgatorów!

Przepisów na polewy jest sporo - np.:

  • czekolada + śmietanka 30%,
  • czekolada + mleko,
  • czekolada + masło.

Wybierz taki, który brzmi dla Ciebie najbardziej smakowicie i udekoruj swoje wypieki pyszną polewą BEZ zbędnych składników :)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz