PÅ‚atki owsiane – dlaczego warto je jeść?

Porady zakupowe 26-03-2020
Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Płatki owsiane zawsze warto jest mieć w swoich zapasach. Można z nich przygotować owsiankę [klik], ciasteczka, batoniki [klik], muffinki [klik], zrobić z nich zdrową kruszonkę. Jak widzicie, można z nich wyczarować sporo dobroci!

Jakie płatki wybrać?

Zastanawiasz się czy kupić płatki błyskawiczne, górskie, zwykłe czy ekologiczne? Zwykłe powstają z całego ziarna, górskie otrzymuje się z krojonego lub łamanego ziarna, a błyskawiczne są rozdrobnione i poddane obróbce hydrometrycznej (dlatego tracą część swoich właściwości odżywczych). W rezultacie różnią się trochę zawartością składników mineralnych i witamin, a także sposobem przygotowania. Szperałam troszkę po artykułach i oto, co znalazłam:

  • najwiÄ™cej korzystnych beta-glukanów zawierajÄ… pÅ‚atki ekologiczne
  • najwiÄ™cej bÅ‚onnika ogółem zawierajÄ… pÅ‚atki ekologiczne, a najmniej zwykÅ‚e
  • najwyższÄ… ilość żelaza i cynku zawierajÄ… pÅ‚atki górskie
  • pÅ‚atki bÅ‚yskawiczne mogÄ… zawierać wyższe iloÅ›ci szkodliwego oÅ‚owiu w porównaniu do innych pÅ‚atków. Jednak nie sÄ… to iloÅ›ci zagrażajÄ…ce zdrowiu.

Jakie wnioski? Najlepszym wyborem są płatki ekologiczne, ale również śmiało możesz sięgnąć po płatki górskie czy też zwykłe. Natomiast błyskawiczne będą najmniej korzystnym wyborem, ale jeśli nie ma innych w sklepie, a masz ochotę na płatki to możesz je kupić. Nie są one niezdrowe, tylko mają trochę gorsze parametry w porównaniu do innych rodzajów płatków.

Artykuły:

  • Achremowicz B., Haber T., Kaszuba J., Puchalski Cz., WiÅ›niewski R. PÅ‚atki zbożowe - ocena porównawcza, cz.1. Porównanie skÅ‚adu chemicznego i mineralnego. PostÄ™py Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2/2016, 97-102.
  • Achremowicz B., KuczyÅ„ski A.P., Puchalski Cz., WiÅ›niewski R., Kaszuba J. Porównanie jakoÅ›ci pÅ‚atków owsianych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Nauka Przyroda Technologie. 2016, 10, 3.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz