Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Wydawałoby się, że płatki kukurydziane to tylko kukurydza. Jednak oprócz kukurydzy zawierają również cukier, sól, emulgatory, barwniki, substancje wzbogacające. Z tej listy składników pozytywne są tylko substancje wzbogacające, czyli witaminy i składniki mineralne. Na niewielką ilość cukru i soli mogę przymknąć oko, ale już pozostałe składniki są zbędne.
Najlepszym wyborem są płatki kukurydziane bez dodatku cukru. Ale pozytywną ocenę dostały również te zawierające ekstrakt słodowy jęczmienny (zawiera naturalne cukry), ale jego dodatek jest bardzo niski. Tak naprawdę mogłabym go nie zaznaczać na grafice - bo jego ilość jest znikoma. I ilość cukrów w tych płatkach wynosi 1,4 g/100 g, czyli niewiele.
Natomiast słodzone cukrem płatki zawierają od 3,8 g-9,1 g cukrów w 100 g. Najbardziej słodkie są najpopularniejsze Corn Flakes od Nestle. Mnie to nie dziwi, a Was? Uwaga! dodatek witamin nie czyni tego produktu zdrowszym. Dlatego najlepiej jest nie ufać reklamom i czytać etykiety!
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz