PÅ‚atki kukurydziane

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Płatki kukurydziane kupowane są przez wiele osób, ponieważ można je jeść na śniadanie np. z mlekiem, a także zastosować jako panierkę do mięs. Również można je jeść jako przekąskę. Z tego względu postanowiłam sprawdzić, które mają najlepszy skład i ile zawierają cukrów.


Skład płatków kukurydzianych

Wydawałoby się, że płatki kukurydziane to tylko kukurydza. Jednak oprócz kukurydzy zawierają również cukier, sól, emulgatory, barwniki, substancje wzbogacające. Z tej listy składników pozytywne są tylko substancje wzbogacające, czyli witaminy i składniki mineralne. Na niewielką ilość cukru i soli mogę przymknąć oko, ale już pozostałe składniki są zbędne.

Kryteria oceny

  • pozytywna – otrzymaÅ‚y jÄ… pÅ‚atki skÅ‚adajÄ…ce siÄ™ w 100% z kukurydzy oraz pÅ‚atki, które nie zawierajÄ… dodatku cukru.
  • neutralna – otrzymaÅ‚y jÄ… pÅ‚atki z dobrym skÅ‚adem, ale z cukrem, za co otrzymujÄ… minus.
  • negatywna – otrzymaÅ‚y jÄ… pÅ‚atki, które majÄ… gorszy skÅ‚ad i zawierajÄ… zbÄ™dne skÅ‚adniki jak emulgatory czy też regulatory kwasowoÅ›ci.

Ilość cukrów

Najlepszym wyborem są płatki kukurydziane bez dodatku cukru. Ale pozytywną ocenę dostały również te zawierające ekstrakt słodowy jęczmienny (zawiera naturalne cukry), ale jego dodatek jest bardzo niski. Tak naprawdę mogłabym go nie zaznaczać na grafice - bo jego ilość jest znikoma. I ilość cukrów w tych płatkach wynosi 1,4 g/100 g, czyli niewiele.

Natomiast słodzone cukrem płatki zawierają od 3,8 g-9,1 g cukrów w 100 g. Najbardziej słodkie są najpopularniejsze Corn Flakes od Nestle. Mnie to nie dziwi, a Was? Uwaga! dodatek witamin nie czyni tego produktu zdrowszym. Dlatego najlepiej jest nie ufać reklamom i czytać etykiety!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz