Placki dyniowo-serowe

Przepisy 03-11-2017
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Dynia króluje jesienią, dlatego mamy dla Was kolejny przepis. Tym razem są to wytrawne placki z serem!


Przypominamy, że dynia jest bogata w witaminy, składniki mineralne (w tym cynk) oraz prowitaminę A. Do tego jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii, więc jeśli chcecie zrzucić parę kilogramów to  dyniowe potrawy są strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • 250 g miąższu surowej dyni (bez skóry i pestek)
  • 60-100 g ricotty
  • sól morska/himalajska
  • 2 jajka ("0" lub "1")
  • mąka ziemniaczana, około 3 pełnych łyżek
  • oliwa extra vergine
Sposób przygotowania:
  1. Dynię zetrzeć na tarce, dodać do niej żółtka, rozdrobniony ser i doprawić solą.
  2. Białka ubić na pianę, dodać do dyni razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką.
  3. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, nakładać nieduże porcje, rozpłaszczać łyżką i smażyć placki na umiarkowanym ogniu do czasu aż będą zrumienione i nie będą surowe w środku.
Jeśli placki będą za mało zwięzłe dodaj więcej mąki ziemniaczanej. https://youtu.be/0XVFzJVazDA

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz