Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Już za chwilę Boże Narodzenie, a my chcemy, aby nasi Czytelnicy dokonali jak najlepszego wyboru, jeśli chodzi o świąteczne potrawy! Oczywiście nie ma to jak domowe, pyszne dania - i jeśli chcecie mieć 100% gwarancji, że wiecie, co jecie i że to, co przygotujecie na wigilijny stół jest smaczne i ma wysoką jakość - przygotujcie wszystko samemu. Wiemy jednak, że w dzisiejszym świecie (a zwłaszcza przed Świętami!) żyjemy w takim biegu, że często po prostu nie wystarcza czasu np. na lepienie pierogów. Wielu z Was na pewno postawi na gotowe - a my podpowiadamy Wam, które najlepiej wybrać.


Pierogów z kapustą i grzybami na rynku jest naprawdę sporo. Spójrzcie na długość składów i składniki zaznaczone na czerwono - jest różnica, prawda? Zdecydowanie najlepiej wypadły pierogi m.in. marek: Lepiochy Grzybobranie, Nowy Wiśnicz, Jawo, Fami - nie zawierają żadnych zbędnych substancji, a nawet dodatku cukru. Składają się tylko z tego, z czego pierogi powinny się składać - mąki, wody, kapusty, jajek, oleju i przypraw. Takie z czystym sumieniem możemy Wam polecić.

Ocenę neutralną uzyskały produkty, które co prawda zawierają cukier, ale nie ma w nich konserwantu (sorbinianu potasu) ani skrobi modyfikowanej (mocno zwiększającej indeks glikemiczny produktu!)Mają proste składy i jedynie dodatek cukru sprawia, że nie możemy polecić ich na równi z tymi, które go nie zawierają. Mimo wszystko to dobre produkty i możecie korzystać, jeśli tych najlepszych nie ma akurat pod ręką.

Zdecydowanie odradzamy natomiast te, które mają na liście składników powyższe dodatki - a także te, które zawierają aromatyekstrakt drożdżowy, rybonukleotydy disodowe i glutaminian sodu, które mają za zadanie wzmocnienie smaku. Pamiętajmy, że smak powinien wynikać z podstawowych składników, a nie aromatów i wzmacniaczy smaku :) Regulatory kwasowości także są zbędne! Wybierajcie pierogi z jak najkrótszą listą składników, bo to świadczy o ich jakości.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz