Pierniki w czekoladzie z nadzieniem truskawkowym

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Święta powoli się do nas zbliżają. I choć wiemy, że pieczenie ciasteczek należy raczej do zadań, które uwielbiamy (i które możemy zrobić dużo wcześniej, niż w Wigilię :)), są też osoby, które oszczędzają czas i kupują gotowe ciastka. Dzisiaj przed Wami zestawienie pierników z truskawkowym nadzieniem - ciasteczek, które wiele osób je nie tylko w Święta, ale przez cały rok.


Oceniając te ciasteczka, zwracałam uwagę na kilka rzeczy. Szczerze mówiąc myślałam też, że uda mi się znaleźć chociaż jedne, które zasłużą na ocenę pozytywną - niestety, nie było takiej opcji. Prawie wszystkie dostały smutną minkę - a tylko jedne neutralną. Jakimi kryteriami się kierowałam?

  • obecnością syropu glukozowo-fruktozowego - uważam, że w słodyczach to podstawowe kryterium, na które powinniśmy zwracać uwagę - i które takie słodkości powinno dyskwalifikować na zakupach
  • obecność konserwantów - najczęściej pojawiał się sorbinian potasu
  • obecność fosforanów - pamiętajcie, że w naszej diecie i tak najczęściej jest za dużo fosforu, a nadmiar nie działa korzystnie na organizm.

Pierniczki, które nie zawierają żadnego z tych składników to pierniczki E.Wedel  - cieszę się, że choć jedne takie udało mi się znaleźć. Są najlepszą opcją spośród gotowców, ale i tak zachowajcie umiar - pamiętajcie, że to cały czas słodycze. W dodatku też nie są idealne - mają sztuczne aromaty, karmel amoniakalny czy E 476 w czekoladzie... Podobnie jak wszystkie pozostałe. Natomiast brak trzech wyżej wypunktowanych składników w pierniczkach Wedla powoduje, że nie mogłam dać ich wszystkich na równi.

Tylko spójrzcie na te składy... A może jednak lepiej zrobić je samemu?

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz