Pieczarki białe vs brązowe – czym się różnią?

Porady zakupowe 30-03-2025
Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:
Pieczarki białe i brązowe: różnice

Pieczarki to bardzo popularny dodatek w kuchni, ale czy wiesz, czym różnią się białe od brązowych? Przeczytaj wpis i sprawdź różnice między tymi pieczarkami oraz wskazówki dotyczące przechowywania i jedzenia!


Pieczarki białe i brązowe: różnice

Pieczarki białePieczarki brązowe
Delikatny smakIntensywniejszy, głębszy smak
Uniwersalne - do sałatek, zup, sosówŚwietne do dań duszonych i pieczonych, risotto
ok. 21 kcal / 100gok. 27 kcal / 100g
Mniej witaminy D i B2Więcej witaminy D i B2
Nieco mniej antyoksydantów i błonnikaNieco więcej antyoksydantów i błonnika
Zazwyczaj tańszeDroższe od białych
Dla osób, które wolą mniej wyrazisty aromatDla osób, które cenią bardziej wyrazisty aromat

Czy pieczarki są zdrowe?

Oczywiście, że tak! Sprawdź, dlaczego warto je jeść:

  • Niskokaloryczne i sycące
  • Źródło białka roślinnego – Szczególnie cenne w dietach wegetariańskich i wegańskich
  • Bogate w witaminy i minerały – Zawierają witaminy z grupy B, selen, miedź i potas
  • Dobre dla serca – Pomagają obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi dzięki zawartości beta-glukanu
  • Uniwersalne w kuchni – Pasują do dań na ciepło i zimno
  • Niski indeks glikemiczny – Bezpieczne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą
  • Działanie przeciwzapalne dzięki zawartości antyoksydantów

Jak przechowywać pieczarki?

  1. W lodówce: Najlepiej w zamkniętym naczyniu lub papierowej torbie, aby uniknąć nadmiaru wilgoci.
  2. Nie myj ich przed schowaniem: Umieść je suche, a myj tuż przed użyciem.
  3. Możesz je mrozić! Oczyść, pokrój w plastry i zamrażaj w szczelnym pojemniku. Wcześniej możesz je zblanszować. Jeszcze więcej wskazówek o mrożeniu żywności znajdziesz w tym wpisie (klik).

Czy wiesz, że…

Pieczarki można jeść na surowo! Są świetnym dodatkiem do sałatek i kanapek. Nie musisz ich obierać z zewnętrznej skórki - pamiętaj tylko o dokładnym umyciu!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz