Pieczarki to bardzo popularny dodatek w kuchni, ale czy wiesz, czym różnią się białe od brązowych? Przeczytaj wpis i sprawdź różnice między tymi pieczarkami oraz wskazówki dotyczące przechowywania i jedzenia!
Pieczarki białe i brązowe: różnice
Pieczarki białe
Pieczarki brązowe
Delikatny smak
Intensywniejszy, głębszy smak
Uniwersalne - do sałatek, zup, sosów
Świetne do dań duszonych i pieczonych, risotto
ok. 21 kcal / 100g
ok. 27 kcal / 100g
Mniej witaminy D i B2
Więcej witaminy D i B2
Nieco mniej antyoksydantów i błonnika
Nieco więcej antyoksydantów i błonnika
Zazwyczaj tańsze
Droższe od białych
Dla osób, które wolą mniej wyrazisty aromat
Dla osób, które cenią bardziej wyrazisty aromat
Czy pieczarki są zdrowe?
Oczywiście, że tak! Sprawdź, dlaczego warto je jeść:
Niskokaloryczne i sycące
Źródło białka roślinnego – Szczególnie cenne w dietach wegetariańskich i wegańskich
Bogate w witaminy i minerały – Zawierają witaminy z grupy B, selen, miedź i potas
Dobre dla serca – Pomagają obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi dzięki zawartości beta-glukanu
Uniwersalne w kuchni – Pasują do dań na ciepło i zimno
Niski indeks glikemiczny – Bezpieczne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą
Działanie przeciwzapalne dzięki zawartości antyoksydantów
Jak przechowywać pieczarki?
W lodówce: Najlepiej w zamkniętym naczyniu lub papierowej torbie, aby uniknąć nadmiaru wilgoci.
Nie myj ich przed schowaniem: Umieść je suche, a myj tuż przed użyciem.
Możesz je mrozić! Oczyść, pokrój w plastry i zamrażaj w szczelnym pojemniku. Wcześniej możesz je zblanszować. Jeszcze więcej wskazówek o mrożeniu żywności znajdziesz w tym wpisie (klik).
Czy wiesz, że…
Pieczarki można jeść na surowo! Są świetnym dodatkiem do sałatek i kanapek. Nie musisz ich obierać z zewnętrznej skórki - pamiętaj tylko o dokładnym umyciu!
W święta często lubimy poszaleć z ilością jedzenia i zapominamy, że to tylko 2 dni, które niestety mijają w błyskawicznym tempie 🙁 Po świątecznym czasie nieraz chce się zjeść coś ba
Sos tatarski to klasyk wśród dodatków – świetnie pasuje do jajek, mięs, kanapek czy pieczonych warzyw. Ale choć pozornie prosty, jego skład potrafi zaskoczyć… nie zawsze pozytywnie. Nieste
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a Ty zamiast cieszyć się atmosferą świąt… krążysz po sklepie bez ładu i składu? Spokojnie! Przygotowaliśmy dla Ciebie praktyczną listę zakupów,
Jedni nie wyobrażają sobie poranka bez aromatycznej kawy, a inni stawiają na matchę, która pobudza organizm w bardziej zrównoważony sposób. Oba napoje mają swoje plusy i minusy – kawa dzia
Płatki kukurydziane to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych – chrupiące, szybkie w przygotowaniu i lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jednak nie wszystkie płatki s
Jeśli poranna kawa jest Twoim codziennym rytuałem, możesz poczuć to w portfelu – ceny kawy ponownie idą w górę. W ostatnich miesiącach miłośnicy kofeinowego napoju muszą liczyć się z wi
Aloes kojarzy nam się raczej pozytywnie – i słusznie, ponieważ roślina ta zawiera ponad 200 składników aktywnych! Między innymi witaminy, enzymy, minerały, aminokwasy, polisacharydy o
W świecie zakupów online usługi typu „kup teraz, zapłać później” (BNPL) zdobywają coraz większą popularność. Dotychczas kojarzone głównie z większymi wydatkami, takimi jak e
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.