Pianki w czekoladzie o smaku waniliowym, czyli „ptasie mleczka”

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Słodkości popularnie nazywane ptasim mleczkiem niestety nie zachwycają swoim składem. Prawie wszystkie zawierają substancję konserwującą. Jednak udało się znaleźć dwa produkty z lepszym składem!


Kryteria oceny

  • pozytywnÄ… ocenÄ™ otrzymaÅ‚y dwa produkty - Earth of Eco i Bio Sweet - nie zawierajÄ… dodatku substancji konserwujÄ…cej ani wielu innych zbÄ™dnych skÅ‚adników. Plus za zastosowanie masÅ‚a i brak dodatku tÅ‚uszczów roÅ›linnych. Nawet skÅ‚ad czekolady jest bardzo dobry! W tych produktach ilość cukrów wynosi 36 i 37 gramów cukrów w 100 g, natomiast w pozostaÅ‚ych 50 albo wiÄ™cej g w 100 g - widać różnicÄ™, prawda?
  • neutralnÄ… ocenÄ™ otrzymaÅ‚o sporo produktów - plus za zastosowanie masÅ‚a zamiast tÅ‚uszczów roÅ›linnych. Poza tym te sÅ‚odycze zawierajÄ… substancjÄ™ konserwujÄ…cÄ… i skÅ‚ad czekolady nie zachwyca.
  • negatywnÄ… ocenÄ™ otrzymaÅ‚y ptasie mleczka zawierajÄ…ce substancje konserwujÄ…ce, tÅ‚uszcze roÅ›linne i inne zbÄ™dne skÅ‚adniki.

Po co emulgatory i tłuszcz palmowy w czekoladzie?

MasÅ‚o kakaowe jest drogim surowcem, dlatego producenci starajÄ… siÄ™ produkować czekolady o niższej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu. Tylko jak uzyskać odpowiedniÄ… konsystencjÄ™ stosujÄ…c niższÄ… ilość masÅ‚a kakaowego? Odpowiedź jest prosta – wystarczy zastosować emulgator E 476. Również dodatek lecytyn (emulgatorów) pozwala zaoszczÄ™dzić producentom czekolad i sÅ‚odyczy sporo pieniÄ™dzy. DziÄ™ki emulgatorom proces produkcji czekolady jest krótszy, ponieważ czekolada może być konszowana (mieszana) znacznie krócej.  Wielu producentów dodatkowo oszczÄ™dza i zastÄ™puje drogi tÅ‚uszcz kakaowy innymi tÅ‚uszczami roÅ›linnymi takimi jak shea czy palmowy. Musisz bardzo uważać, żeby kupić czekoladÄ™ wysokiej jakoÅ›ci. Idealna bÄ™dzie oczywiÅ›cie odpowiednio droższa.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz