Pesto bazyliowe

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Pesto bazyliowe najlepiej zrobić samemu. Potrzebne Ci będą: bazylia, oliwa z oliwek, orzeszki piniowe (ewentualnie słonecznik, orzechy włoskie, orzechy nerkowca), parmezan (albo inny twardy ser), czosnek, odrobina soli i pieprzu. Sklepowe zawierają zazwyczaj zbędne składniki...

Zbędne składniki to cukry, mąka pszenna, regulatory kwasowości, aromaty, płatki ziemniaczane, woda, barwniki, konserwanty. Nie są one szkodliwe, ale obniżają one jakość produktu. Dla mnie najważniejszy jej smak, a sklepowe pesto spróbowałam tylko raz (z tych neutralnie ocenionych) i żałowałam. Jak dla mnie było niejadalne! Dlatego proszę o podzielenie się swoją opinią w komentarzu!

Kryteria oceny

  • pozytywną otrzymaÅ‚y tylko dwa produkty - Alce Nero i Rapunzel - dostÄ™pne w sklepach internetowych albo wybranych sklepów ze zdrowÄ… żywnoÅ›ciÄ…
  • neutralną otrzymaÅ‚y praktycznie wszystkie popularne pesto. WÅ›ród nich wyróżnia siÄ™ Pesto z Tesco Finest - wysoka ilość bazylii, oliwa, dobry ser, orzeszki piniowe. Minusik za cukier i kwas mlekowy, ale i tak jest dobrze! ZastanawiaÅ‚am siÄ™ czy ten produkt nie powinien otrzymać oceny pozytywnej.  CaÅ‚kiem dobry skÅ‚ad ma jeszcze Fresch Di Nature. PozostaÅ‚e produkty również majÄ… plusy i minusy, dlatego zostaÅ‚y ocenione neutralnie. Nie wiem jak smakujÄ…, dlatego ciężko mi coÅ› doradzić.
  • negatywną otrzymaÅ‚ tylko jeden produkt z bardzo kiepskim skÅ‚adem (Provitus), który należy omijać szerokim Å‚ukiem! Nie podoba mi siÄ™ również Pesto Rana z Biedronki - bardzo niska ilość bazylii i dodatek zapychaczy (mÄ…ki, mleka odtÅ‚uszczonego w proszku) majÄ… wpÅ‚yw na smak. Jak dla mnie ocena neutralna z minusem albo negatywna z plusem (za oliwÄ™).

pest_duze2

Komentarze

Do czego użyć sosu pesto?

[…] bywajÄ… niepotrzebnie wzbogacone o mleko w proszku, regulatory kwasowoÅ›ci i sztuczne aromaty (sprawdź). Sos pesto jest genialnym dodatkiem do wielu daÅ„, a jeÅ›li brakuje Ci pomysÅ‚u, do czego możesz […]

Dodaj komentarz