Pasztet większości z nas kojarzy się z potrawą mięsną, ale przecież nikt nie powiedział, że każdy pasztet musi być z mięsa! Wśród nas jest przecież tylu wegetarian - ich kreatywność w kuchni nie zna granic, przez co wege kuchnia ma się naprawdę dobrze i jest naprawdę smaczna. Dzisiaj mamy dla Was przepis na nietypowy, wegetariański pasztet z pomidorów i soczewicy. Zdrowo, wartościowo i smacznie!
Wbrew pozorom, przygotowanie takiego wegetariańskiego pasztetu wcale nie jest trudne. Nie dodaje się tutaj mąki, żadnych dziwnych dodatków - jak widzicie, skład jest naturalny, co stanowi jego ogromny plus. Warto więc włożyć trochę serca i pracy w przygotowanie własnego, domowego produktu. Będzie smaczniej, niż w sklepie!
Składniki:
- 1 i 1/2 pełnej szklanki czerwonej soczewicy (ok. 300g)
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchewka
- 4 łyżki oliwy
- 200g koncentratu pomidorowego
- 3 duże jajka
- słodka, czerwona papryka w proszku
- sól
- czarny pieprz
- sos sojowy
Przygotowanie
1. Soczewicę gotujemy do miękkości, przekładamy na durszlak i odstawiamy, aby całkowicie odciekła
2. Na rozgrzanej oliwie, na wolnym ogniu, dusimy drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę
3. Warzywa dodajemy do soczewicy (do dużej miski), dokładnie zgarniając też doń całą oliwę. Dorzucamy koncentrat i doprawiamy jeszcze przed dodaniem jajek
4. Wbijamy jajka i blendujemy całość na gładką masę
5. Przekładamy ją następnie do podłużnej foremki i pieczemy ok. 40-45 minut w 200*C.
Pasztet kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu -można go też rozsmarować.
Życzymy smacznego!
Napary i herbatki mogą działać zbawiennie na gorsze samopoczucie. Męczą cię mdłości, niestrawność, bezsenność? Z pomocą przychodzą znane od lat napary. Przed Wami mała ściąga –
Jakie chrupki ketchupowe wybrać? Postanowiłam przygotować zestawienie chrupków o smaku ketchupu. Na naszym blogu jest chyba więcej porównań chipsów – stąd decydzja o chrupkach 🙂 znal
Dostałyśmy prośbę o przygotowanie zestawienia chrupek kukurydzianych. Dlatego przejrzałam składy chrupek. Wiadomo, najlepiej jeśli podajemy dzieciom jak najmniej „zapychaczy” takich
Jesień trwa w najlepsze, a wraz z nią nadszedł sezon na przeziębienia, katar, bóle gardła. Warto pomyśleć o odporności organizmu zanim infekcja nas dopadnie. Nie potrzeba wielkich zmian R
Mleko, orzechy ma, Nutella! Energia na cały poranek! Na dzień dobry! Każdy słyszał te slogany w reklamach telewizyjnych. Wmawiają nam, że czekoladowy krem jest idealnym początkiem dnia. Jednak
Pleśń w żywności – temat rzeka… Skąd ona się w ogóle bierze? Rozwojowi pleśni towarzyszą wysoka temperatura i wilgotne podłoże oraz powietrze. Jej pojawienie się zwykle ma związek
Ocet jabłkowy jest od wieków używany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w kosmetycznym. Znany jest również ze swojego leczniczego działania (działa m.in. antybakteryjnie i przeciwaler
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.