Pomidorowy pasztet z soczewicy

Przepisy 01-03-2018
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Pasztet większości z nas kojarzy się z potrawą mięsną, ale przecież nikt nie powiedział, że każdy pasztet musi być z mięsa! Wśród nas jest przecież tylu wegetarian - ich kreatywność w kuchni nie zna granic, przez co wege kuchnia ma się naprawdę dobrze i jest naprawdę smaczna. Dzisiaj mamy dla Was przepis na nietypowy, wegetariański pasztet z pomidorów i soczewicy. Zdrowo, wartościowo i smacznie!


Wbrew pozorom, przygotowanie takiego wegetariańskiego pasztetu wcale nie jest trudne. Nie dodaje się tutaj mąki, żadnych dziwnych dodatków - jak widzicie, skład jest naturalny, co stanowi jego ogromny plus. Warto więc włożyć trochę serca i pracy w przygotowanie własnego, domowego produktu. Będzie smaczniej, niż w sklepie!

Składniki:

- 1 i 1/2 pełnej szklanki czerwonej soczewicy (ok. 300g) - 1 duża cebula - 1 średnia marchewka - 4 łyżki oliwy - 200g koncentratu pomidorowego - 3 duże jajka - słodka, czerwona papryka w proszku - sól - czarny pieprz - sos sojowy

Przygotowanie

1. Soczewicę gotujemy do miękkości, przekładamy na durszlak i odstawiamy, aby całkowicie odciekła 2. Na rozgrzanej oliwie, na wolnym ogniu, dusimy drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę 3. Warzywa dodajemy do soczewicy (do dużej miski), dokładnie zgarniając też doń całą oliwę. Dorzucamy koncentrat i doprawiamy jeszcze przed dodaniem jajek 4. Wbijamy jajka i blendujemy całość na gładką masę 5. Przekładamy ją następnie do podłużnej foremki i pieczemy ok. 40-45 minut w 200*C. Pasztet kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu -można go też rozsmarować. Życzymy smacznego!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz