Pasty warzywne

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Najwyższa pora na przegląd past warzywnych. Jest ich naprawdę sporo w sprzedaży i na szczęście mają one dobre składy. Nie znalazłam żadnej pasty z bardzo złym składem. Bardzo mnie to cieszy!


Pasty warzywne można używać zamiast masła na kanapkę. Ale można nimi smarować naleśniki, tosty, zapiekanki, dodawać je do zapiekanek makaronowych, różnych sosów, wytrawnych muffinek. Możliwości jest naprawdę sporo! Tylko jaki skład powinna mieć taka pasta? Wiadomo - jak najwięcej warzyw! To warzywa są najbardziej wartościowym składnikiem, dlatego to właśnie ich szukajcie na liście składników. Olej i woda powinny znaleźć się dalej. Za zbędne uważam zapychacze, czyli mąki i skrobie. Nie dość, że psują smak to przez ich dodatek w paście jest mniej warzyw. Producent po prostu daje mniej warzyw, więcej wody i zagęszcza pastę mąką. Ja jestem na "nie". Zwłaszcza, że jest naprawdę duży wybór. Podobnie działają błonniki (w sensie, że zagęszczają), ale one przynajmniej mają pozytywny wpływ na zdrowie. Minus dawałam również tym pastom, które zawierały dodatek sztucznych aromatów i regulatorów kwasowości. Najlepiej, żeby pasta zawierała ponad 80% warzyw, a resztę niech stanowią np. przyprawy, olej, różne nasiona (np. słonecznik). Jeśli dwa pierwsze składniki to woda i olej to wiadomo już, że będą one zawierały składniki zagęszczające, czyli np. skrobię, mąkę, błonnik. Ocen pozytywnych jest bardzo dużo, więc próbujcie, smakujcie i wybierzcie swoją ulubioną!

Kryteria oceny

  • pozytywna - dla past bez zbÄ™dnych skÅ‚adników. W tym zestawieniu przymknęłam oko na dodatek cukru - jego dodatek jest niewielki i caÅ‚kowita ilość cukrów w paÅ›cie jest niska. Z tego wzglÄ™du nie zaznaczyÅ‚am cukrów na pomaraÅ„czowo i pasty z ich dodatkiem otrzymaÅ‚y oceny pozytywne (o ile reszta skÅ‚adu byÅ‚a dobra). WysokÄ… ilość warzyw zawierajÄ… pasty: Helcom, Dary Natury, Sokołów (szkoda, że nie jest w szklanym sÅ‚oiczku), NaturAvena.
  • neutralna - dla produktów zawierajÄ…cych zbÄ™dne skÅ‚adniki, czyli skrobiÄ™, mÄ…kÄ™, regulatory kwasowoÅ›ci, sztuczne aromaty.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz