Panettone jest rodzajem włoskiej drożdżowej babki z bakaliami, którą przygotowuje się w okresie świątecznym. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły. Można ją upiec samemu albo kupić w sklepie. Przejrzałam sklepowe wypieki i jest całkiem, całkiem.
Przegląd włoskich babek Panettone
Putka - producent nie określił procentowej ilości bakalii ani nie napisał dokładnego składu kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryny, ale cały skład zasługuje na wyróżnienie. Przede wszystkim babka nie zawiera emulgatora ani syropu glukozowo-fruktozowego. Ogromny plus za użycie prawdziwego miodu! I kolejna zaleta to brak dodatku składników, które można zaznaczyć na kolor pomarańczowy :) Minus za to, że nie można kupić tej babki na terenie całej Polski.
Favorina - można kupić w Lidlu. Zacznę od zalet: podoba mi się zastosowanie jajek z chowu ściółkowego (choć rok wcześniej były z wolnego wybiegu, także postawili na nieco gorszy rodzaj chowu - ale cały czas lepszy, niż klatkowy!), wysoka ilość rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jednak minus za zbędne składniki.
Maina - można kupić w Biedronce. Szkoda, że nie znamy dokładnej ilości bakalii, ale jest ich sporo, ponieważ są na początku listy składników. Duży plus za zastosowanie świeżych jaj, masła i mleka (zazwyczaj stosuje się mleko w proszku). Cieszą mnie również naturalne aromaty.
Granducale - można kupić w Tesco. Plus za wysoką ilość bakalii, zastosowanie masła, świeżych jaj.
DenisFoods - można kupić w Tesco. Plus za wysoką ilość bakalii, zastosowanie masła, świeżych jaj.
Auchan - plus za zastosowanie mleka (nie w proszku!), masła i jaj (zamiast mas jajowych czy też jaj w proszku).
Consonni. Plus za zastosowanie masła, jaj (zamiast mas jajowych czy też jaj w proszku).
Fornai & Pasticceri - ma najgorszy skład w porównaniu do innych babek. Wynika to ze składu kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Produkty light mają często kiepskie składy. Może i zawierają mniejszą ilość tłuszczu, ale często zawierają więcej cukrów niż wersja klasyczna. W przypadku majonezów również tak jest.
Robicie przetwory owocowe na zimę? Jeśli tak to pewnie czasem wspomagacie się cukrami żelującymi. W sprzedaży jest ich sporo, ale większość zawiera substancje konserwujące. Na szczęście ni
Nie jestem zwolenniczką tego typu dań, ale wiem, że wiele osób sięga po takie produkty. Dlatego postanowiłam przyjrzeć się składom frytek mrożonych. Lista składników Wszystkie frytki mroż
W sprzedaży jest mnóstwo gotowych daÅ„ – bardzo popularne sÄ… zupy pomidorowe. KrólujÄ… zupy w proszku, ale ostatnio bardzo popularne staÅ‚y siÄ™ gotowe zupy pomidorowe, które przechowywane
Wszyscy Cię ostrzegają, że powinieneś mniej solić? Mają rację! Miłośniku soli mam dla Ciebie dobrą informację: szybko możesz się od niej odzwyczaić. Zdecydowanie ciężej jest odzwy
Wiadomo, że najlepszym rozwiÄ…zaniem sÄ… domowe sosy, ale czasem można pójść na skróty 🙂 Dlatego postanowiÅ‚am przejrzeć sklepowe sosy tatarskie. W poszukiwaniu sosu idealnego OkazaÅ‚o siÄ
Mleczne Kanapki reklamowane sÄ… jako zdrowe przekÄ…ski, a nie jako zwykÅ‚e ciastka. Reklama ma ogromnÄ… moc, dlatego te produkty podbiÅ‚y serca rodziców… Jednak czy sÅ‚usznie? Kryteria oceny Ma
Po przejrzeniu składów sosów czosnkowych stwierdzam, że najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie go samemu. Najbardziej dziwi mnie bardzo niska ilość czosnku (chociaż w warunkach domowych też n
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.