Ciągle brakuje nam czasu, dlatego tak bardzo uwielbiamy szybkie i łatwe przepisy. Najważniejsze, żeby były one również smaczne i zdrowe! Dlatego z myślą o Waszym zdrowiu i czasie przygotowaliśmy przepis na przekąskę idealną - smaczną, zdrową i łatwą w przygotowaniu. Nadaje się do pochrupania w domu, na imprezę albo do zabrania w plener! Mowa o paluchach z ciasta francuskiego!
Aby przygotować paluchy z ciasta fracuskiego należy przygotować następujące składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej z takim składem - klik)
- jajko ("0" albo "1")
- pęczek świeżej bazylii
- 20 g orzechów nerkowca
- 100 g sera grana padano
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól himalajska
- pieprz/chilli
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrobimy pesto. Do blendera wkładamy bazylię, orzechy, czosnek, następnie dodajemy oliwę i całość miksujemy. Doprawiamy do smaku.
- Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i smarujemy je gotowym pesto. Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Paski skręcamy w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim paluchy. Oprószamy ciasto przyprawami.
- Możesz też zrobić drugą wersję, czyli z przyprawami i serem. Wystarczy, że skręcone paski ciasta francuskiego posmarujemy jajkiem, posypiemy serem i przyprawami.
- Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż paluchy się przyrumienią.
Prawda, że proste? Jeśli macie wszystkie składniki w domu to już za pół godziny możecie chrupać paluchy :)
https://youtu.be/GcGrIA_m9_k