Szybka przekąska – Paluchy z ciasta francuskiego

Przepisy 02-02-2017
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:
Ciągle brakuje nam czasu, dlatego tak bardzo uwielbiamy szybkie i łatwe przepisy. Najważniejsze, żeby były one również smaczne i zdrowe! Dlatego z myślą o Waszym zdrowiu i czasie przygotowaliśmy przepis na przekąskę idealną - smaczną, zdrową i łatwą w przygotowaniu. Nadaje się do pochrupania w domu, na imprezę albo do zabrania w plener! Mowa o paluchach z ciasta francuskiego!

Aby przygotować paluchy z ciasta fracuskiego należy przygotować następujące składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej z takim składem - klik)
  • jajko ("0" albo "1")
  • pęczek świeżej bazylii
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 100 g sera grana padano
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól himalajska
  • pieprz/chilli
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrobimy pesto. Do blendera wkładamy bazylię, orzechy, czosnek, następnie dodajemy oliwę i całość miksujemy. Doprawiamy do smaku.
  2. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i smarujemy je gotowym pesto. Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Paski skręcamy w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim paluchy. Oprószamy ciasto przyprawami.
  4. Możesz też zrobić drugą wersję, czyli z przyprawami i serem. Wystarczy, że skręcone paski ciasta francuskiego posmarujemy jajkiem, posypiemy serem i przyprawami.
  5. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż paluchy się przyrumienią.
Prawda, że proste? Jeśli macie wszystkie składniki w domu to już za pół godziny możecie chrupać paluchy :) https://youtu.be/GcGrIA_m9_k

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz