Owsianka to jedno z najpopularniejszych śniadań - i jednocześnie naszych ulubionych. Jest smaczna, pożywna, dietetyczna i zapewnia dawkę energii na kilka kolejnych godzin. A gdyby tak jeszcze dodatkowo urozmaicić ją owocami?
Mamy dla Was kilka przepisów na owocową owsiankę, które z pewnością nie będą nudne! Oczywiście, możecie dać takie owoce, jakie Wam najbardziej odpowiadają. Zapewnią one dawkę witamin i sprawią, że nie będzie trzeba dodatkowo jej dosładzać białym cukrem :)
Owsianka z borówkami
⅔ szklanki płatków owsianych
⅔ szklanki mleka roślinnego ( które lubisz najbardziej )
½ szklanki greckiego jogurtu
1 łyżeczka siemienia lnianego
½ łyżeczki cynamonu
borówki
Wykonanie:
Do słoja dodaj wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj
Przetrzymuj w lodówce do 5 dni
Przed podaniem dodaj owoce
Owsianka z truskawkami
⅔ szklanki płatków owsianych
⅔ szklanki mleka roślinnego ( które lubisz najbardziej )
½ szklanki greckiego jogurtu
1 łyżka dżemu truskawkowego
3 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka siemienia lnianego
truskawki
Wykonanie:
Do słoja dodaj wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj
Przetrzymuj w lodówce do 5 dni
Przed podaniem dodaj owoce
Owsianka z bananem
⅔ szklanki płatków owsianych
⅔ szklanki mleka roślinnego ( które lubisz najbardziej )
½ szklanki greckiego jogurtu
1 ½ łyżeczki kakao
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 pokrojony banan
owoce do dekoracji
Wykonanie:
Do słoja dodaj wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj
Napary i herbatki mogą działać zbawiennie na gorsze samopoczucie. Męczą cię mdłości, niestrawność, bezsenność? Z pomocą przychodzą znane od lat napary. Przed Wami mała ściąga –
Jakie chrupki ketchupowe wybrać? Postanowiłam przygotować zestawienie chrupków o smaku ketchupu. Na naszym blogu jest chyba więcej porównań chipsów – stąd decydzja o chrupkach 🙂 znal
Dostałyśmy prośbę o przygotowanie zestawienia chrupek kukurydzianych. Dlatego przejrzałam składy chrupek. Wiadomo, najlepiej jeśli podajemy dzieciom jak najmniej „zapychaczy” takich
Jesień trwa w najlepsze, a wraz z nią nadszedł sezon na przeziębienia, katar, bóle gardła. Warto pomyśleć o odporności organizmu zanim infekcja nas dopadnie. Nie potrzeba wielkich zmian R
Mleko, orzechy ma, Nutella! Energia na cały poranek! Na dzień dobry! Każdy słyszał te slogany w reklamach telewizyjnych. Wmawiają nam, że czekoladowy krem jest idealnym początkiem dnia. Jednak
Pleśń w żywności – temat rzeka… Skąd ona się w ogóle bierze? Rozwojowi pleśni towarzyszą wysoka temperatura i wilgotne podłoże oraz powietrze. Jej pojawienie się zwykle ma związek
Ocet jabłkowy jest od wieków używany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w kosmetycznym. Znany jest również ze swojego leczniczego działania (działa m.in. antybakteryjnie i przeciwaler
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.