Oranżady czerwone – porównanie

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Jakiś czas temu prosiliście nas o zestawienie napojów gazowanych typu oranżada. Spełniamy więc wasze życzenie i prezentujemy dzisiaj porównanie czerwonych oranżad - jak myślicie, czy są jakieś z dobrym składem?

Niestety, nie możemy spodziewać się "bezcukrowego" cudu – wszystkie napoje zostały posłodzone – niektóre cukrem białym, inne trzcinowym, a jeszcze inne masą słodzików sztucznych. I prawdę mówiąc lepsza dla nas będzie oranżada, która zawiera cukier, ale ma w miarę czysty skład, niż ta, która naładowana jest słodzikami i inną sztucznością. Jest też grupa napojów, które mogą zawierać albo cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy i jest to oznaczone odpowiednią literką na opakowaniu. Warto na to zwracać uwagę, bo cukier biały będzie mimo wszystko lepszym rozwiązaniem niż syrop. 


W każdej oranżadzie jest dwutlenek węgla, który odpowiada za bąbelki gazu - jest nieodłącznym elementem napojów gazowanych. Miałyśmy problem z zaznaczeniem kwasu cytrynowego - w końcu postanowiłyśmy go nie zaznaczać czerwonym kolorem, ponieważ w tego typu produktach regulator kwasowości jest potrzebny. Spośród dodatków nie podobają nam się konserwanty, barwniki sztuczne mogące mieć szkodliwy wpływ na skupienie uwagi u dzieci (azorubina i tartrazyna), wymienione wyżej słodziki, sztuczne aromaty.


W zestawieniu znalazł się ekologiczny napój, który dostał ocenę pozytywną - firmy I am BIO - nie ma on żadnych dodatków chemicznych, poza kwasem cytrynowym, o którym wspomniałam wcześniej. Oceny neutralne dostały te, które mają dodatkowo aromat, a negatywne - wszystkie z innymi dodatkami. 

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz