Oliwki zielone

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Oliwki zielone zazwyczaj mają dobry skład i zdecydowana większość ma identyczną listę składników. Polecam nie tylko pozytywnie ocenione oliwki, ale również te z oceną neutralną.


Dodatki do żywności

Kolorem pomarańczowym zaznaczyłam regulatory kwasowości, ale nie oznacza to, że są one szkodliwe. W tym przypadku są one BEZPIECZNE dla naszego organizmu. Kwas cytrynowy (E 330) Często zaznaczamy go w zestawieniach i zawsze podkreślamy, że nie oznacza to, że jest to szkodliwy składnik. Po prostu można go zastąpić sokiem z cytryny, który jest korzystniejszy dla naszego organizmu, ale o wiele droższy dla producenta. Nic dziwnego, że większość z nich stawia na kwas cytrynowy - jest wygodniejszy w użyciu i tańszy. Według przeróżnych badań kwas cytrynowy może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie, ale w bardzo wysokich ilościach, niespotykanych w żywności. Jednak, jeśli inny producent zastosował sok z cytryny to zazwyczaj postanawiam go wyróżnić oceną pozytywną, a pozostałe produkty po prostu dostają ocenę neutralną. I nie oznacza to, że są one złe. Po prostu mogłoby być jeszcze lepiej. Kwas mlekowy (E 270) Jest nieszkodliwy, produkowany z serwatki, skrobi kukurydzianej, ziemniaków i melasy.  Ma duże właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpierwotniakowe i przeciwgnilne. Stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelit i zapobiega nieżytom przewodu pokarmowego. Dlatego tego składnika absolutnie nie trzeba się obawiać. Jednak został on zaznaczony na pomarańczowo, bo jest regulatorem kwasowości. Kwas askorbinowy (E 300) To syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Korzystnie wpływa na organizm ludzki, dlatego tego składnika nie należy unikać. Nie wykryto efektów ubocznych w stosowanych stężeniach.

Kryteria oceny

  • pozytywna dla oliwek BEZ żadnych regulatorów kwasowości. Na uwagę zasługują również oliwki z Biedronki, ponieważ nie zawierają kwasu cytrynowego. Tutaj ocena się waha.
  • neutralna dla pozostałych oliwek - możesz je śmiało kupować. Kolejność produktów przypadkowa, bo mają podobne składy. Kieruj się przede wszystkim swoim smakiem.
  • negatywna dla jednego produktu, ponieważ zawierał dodatek glutaminianu sodu.
 

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz