Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Nie każde ciemne pieczywo jest pełnoziarniste! Zdarza się, że ciemny kolor pieczywa może wynikać z dodanego barwnika. Prawdziwie wartościowy chleb to ten z mąki pełnoziarnistej, a nie barwiony np. karmelem.
Mają więcej kilokalorii niż niektóre owoce, ale są bogate w błonnik i potas, co wspomaga trawienie i dodaje energii. Jedzone z umiarem są zdrowym wyborem na co dzień. Pamiętaj, że żaden pojedynczy produkt nie “tuczy”.
Nie musisz eliminować z diety glutenu, jeśli nie masz na niego alergii. Nieumiejętne wprowadzanie diety bezglutenowej może doprowadzić do niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych, więc nie warto tego robić ze względu na bezglutenową „modę”.
Organizm potrzebuje zdrowych tłuszczów do prawidłowego funkcjonowania. Awokado, oliwa z oliwek czy orzechy to cenne źródła dobrych tłuszczów. Są one niezbędne dla wsparcia układu nerwowego czy sercowo-naczyniowego, więc nie bój się ich, a wybieraj dobre źródła i rozsądne ilości.
Wręcz przeciwnie! Po wysiłku organizm potrzebuje białka i węglowodanów, aby się zregenerować. Głodzenie się po ćwiczeniach może osłabić efekty treningu.
Jeszcze więcej obalonych mitów spożywczych znajdziesz w tym wpisie (klik).
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz