Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Rzeczywiście w większości przypadków sprawdza się powyższe stwierdzenie. Niestety Nutella została pokochana przez miliony osób i to nie tylko w Polsce. Doczekała się ona wielu "podróbek". Wielu producentów stworzyło jej imitacje, mniej lub bardziej udane. Podstawą każdej z nich jest cukier i olej. Myśleliście, że kakao i orzechy? To byliście w błędzie! Ilość cukrów jest bardzo wysoka, ponieważ około 50-60%! Natomiast najczęściej dodawanym olejem jest palmowy.
Dlaczego nie lubię jak producenci stosują olej palmowy? Nie chodzi mi o jego wpływ na zdrowie. W tym przypadku rozchodzi się o coś całkiem innego. O nagonce na olej palmowy zrobiło się głośno w 2008 roku po emisji przez BBC reportażu "Dying for a biscuit" (czyli: "Umierając za herbatnika"), który zwracał uwagę na wycinanie indonezyjskich lasów deszczowych, głównie pod uprawę oleju palmowego. Niesie to za sobą wiele konsekwencji, takich jak postępująca zmiana klimatu (Indonezja stała się po Chinach i USA, trzecim emitentem dwutlenku węgla na świecie), nasilenie konfliktów wśród lokalnych społeczności o ziemię i prawa własności, a także grozi wyginięciem wielu zagrożonych gatunków, w tym występujących tylko na tym obszarze orangutanów. Nic dziwnego, że ta sytuacja budzi obawy wśród wielu międzynarodowych organizacji proekologicznych oraz społeczeństwa. Aby uchronić orangutany przed wyginięciem plantacje oleju palmowego powinny rozwijać się w sposób zrównoważony: należy zwiększać ich wydajność, a nie obszar. Niektóre źródła podają, że zagrożenia dla różnorodności gatunkowej nie muszą być związane z uprawami palm olejowych (powierzchnia upraw w Malezji zajmuje tylko 20% kraju, natomiast w Indonezji co najmniej 25% powierzchni kraju zajmują chronione lasy deszczowe). Jednak problem jest realny, inaczej nie byłoby tak głośno na ten temat. Z resztą sami spójrzcie na grafikę prawie wszystkie kremy czekoladowe zawierają olej palmowy...
Pisałam o nim wielokrotnie i o tym, że w nadmiarze szkodzi naszemu zdrowiu. Przypomnienie przydatnych artykułów: klik, klik. Mamy również w sprzedaży e-booka Za słodko, który wyjaśnia jak cukier szkodzi, które produkty zawierają go naprawdę sporo, czym go zastąpić i jak zacząć ograniczać jego spożycie - klik.
Oczywiście zaproponuję kremy orzechowe, które w 100% składają się z orzechów. Wybór jest naprawdę ogromny i są one przepyszne. Pełny, orzechowy smak to jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Dlatego polecam je każdemu :) A jeśli szukacie czekoladowych kremów to polecam te, które nie zawierają zbędnych dodatków jakimi są cukier, olej palmowy, emulgatory. W powyższych grafikach znajdziecie trzy świetne produkty pozytywnie ocenione. Bez zbędnych składników i na dodatek cena nie jest wygórowana. Jedyny minus to oczywiście dostępność.
Monika
Dziękuję za to zestawienie :) kupiłam ostatnio bioup w Rossmanie. Niestety ma okropny smak, a teraz wiem, że nawet skład pozostawia wiele do życzenia :/ następnym razem wypróbuję Basia Basia 🙂
Wiktoria
Fajne zestawienie, często nie zdajemy sobie sprawy, że takie "smaki dzieciństwa" jak Nutella więcej nam szkodzą, niż z nich pożytku. Uwaga odnośnie oleju palmowego - zgadzam się, że najlepiej w ogóle omijać jego użycie. Natomiast paru producentów korzysta z oleju palmowego ze zrównoważonych upraw, jest to odpowiednio oznaczone na etykietach. Warto to więc to pokreślać, żeby nie mówić, że ogólnie olej palmowy to zło.
Dodaj komentarz