Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Mleka smakowe to wybór dla osób, które nie lubią naturalnego smaku mleka, a dodatkowo wprost uwielbiają słodkie - bo niestety, czekoladowe mleka są bardzo naładowane cukrem. Nie możemy więc powiedzieć, że jest to lepsza alternatywa dla mleka, ale wiemy, że tego typu smakołyki mają swoich zwolenników. Takie mleka najczęściej mają około 10 g cukru w 100 g produktów (chociaż Arla Protein ma go nieco poniżej 5 g, za co dostaje plus). Opakowanie standardowego mleka czekoladowego 300 g to już około 30 g, czyli prawie 7 kostek cukru - MASA! Dlatego też odradzamy takie przysmaki.
Mleka czekoladowe w większości nie grzeszą także resztą składu. Znajdują się w nich zagęstniki typu karagen, guma ksantanowa, skrobia modyfikowana, do tego emulgatory, aromaty, a także fosforany. Plusem jest dodatek witamin w niektórych produktach, tylko teraz zastanówmy się – czy odrobina syntetycznych witamin będzie wywierać większy wpływ na zdrowie? Czy jednak cała masa cukru dodanego, która który w składzie zdecydowanie przeważa nad dodatkami wzbogacającymi? Dla nas zdecydowanie większą rolę odegra tu cukier. Tego byśmy się trzymały.
Jeśli chodzi o oceny (brałyśmy pod uwagę skład i obecność dodatków), pozytywnie wyróżniły się mleka Bakoma Bio, Cocio i Piątnica, w których nie było żadnego zagęstnika czy też innego dodatku (jedynym zaznaczonym składnikiem jest tam cukier). Inne wypadły trochę lub znacznie gorzej.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz