Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Co ważne, nierafinowany cukier trzcinowy - choć nieoczyszczony i faktycznie nieco bardziej wartościowy niż biały (gdyż ma od niego więcej składników mineralnych) - to cały czas głównie sacharoza. Ma tyle samo kalorii (no dobrze, może nieznacznie mniej) i działa tak samo na organizm, jak cukier biały. Zwracajcie na to uwagę!
Na to także trzeba patrzeć. Bo choć wydaje się, że płatki to tylko zboża no i (jak wyszło wyżej) cukier, okazuje się, że jest tu o wiele więcej składników. W płatkach tego rodzaju możemy znaleźć m.in. emulgatory, tłuszcz palmowy, substancje spulchniające, barwniki, przeciwutleniacze (ale są nimi tokoferole, czyli pochodne witaminy E - nie czepiam się więc!), regulatory kwasowości. Jak widać w pierwszych płatkach, tego wszystkiego można uniknąć!
A jeśli jesteśmy już przy dodatkach, nie sposób wspomnieć o witaminach, którymi zostały wzbogacone niektóre z nich. Niestety, akurat te, które są również "najbogatsze" w cukier... Dlatego też nie wiemy, czy akurat te witaminy stanowią taki duży plus... Na pewno cukru nie "przyćmią". Poza tym, syntetyczne witaminy są dużo mniej wartościowe, niż te naturalnie występujące w produktach!
Podsumowując: jak najmniej cukru i jak najmniej dodatków!
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz