Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Pierwsza rzecz, jaka rzuca nam się w oczy, to ilość dodatków, jakie możemy w miksach znaleźć. Oczywiście, im skład dłuższy, tym jest ich więcej - jak w przypadku każdego produktu. Najczęściej spotyka się w miksach:
Dodatki dodatkami, ale podstawowym zarzutem stawianym miksom jest obecność utwardzonych olejów, które mogą być źródłem izomerów trans. Utwardzanie przez uwodornienie jest starszą metodą, w której pod wpływem procesów chemicznych powstają właśnie takie izomery. Obecnie stosuje się także "zdrowszą" metodę estryfikacji, ale na miksach najczęściej i tak nie ma informacji, jaką metodą przeprowadzono ten proces. Dlatego uważamy, że lepiej wybierać miksy bez olejów utwardzonych - najczęściej są to te, które mają stosunkowo dużą zawartość masła.
Najgorsze składy miały miksy w kostkach, ale zarówno wśród nich, jak i tych "pudełkowych", znalazły się perełki. Najlepsze składy miały: Finuu, Osełka Garwolińska, Valio i Piątnica. Gorzej wypadły m. in. Jagr, Masmix i Delma. Wszystkie są powszechnie dostępne w sklepach, także miejcie oczy szeroko otwarte i czytajcie etykiety... razem z nami! :)
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz