Masy kajmakowe

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Masy kajmakowe są częścią wielu pysznych deserów, w tym wielkanocnych mazurków. Kajmak powstaje podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Innym sposobem na uzyskanie tej słodkiej masy jest gotowanie przez 3-4 godziny puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym.


Kajmak idealny

Jeśli nie masz czasu ani chęci na zrobienie domowej masy kajmakowej to dobrym rozwiązaniem jest zakup gotowego kajmaku. Skład idealny to dla mnie mleko i/lub śmietanka z cukrem. Omówię po kolei wszystkie produkty:

  • SM Gostyń - to skład idealny: mleko i cukier. Bardzo mnie cieszy, że nie jest to mleko odtłuszczone ani w proszku.
  • Polder - skład jest dobry. Brawa za zastosowanie mleka pełnego! W tym produkcie podoba mi się również jego szklane opakowanie. Z chęcią spróbowałabym tego kajmaku!
  • Helio - nie podoba mi się mleko odtłuszczone w proszku i woda. Myślę, że ta masa nie może być zbyt smaczna -  ale jej nie próbowałam, więc to tylko przypuszczenia.
  • Bakalland - taka popularna marka i taki kiepski produkt... Najgorszy ze wszystkich sklepowych mas kajmakowych. Zdecydowanie apeluję o zmianę jego składu na lepszy!

Komentarze

Przybył

Tłuszcz palmowy to trucizna

Dodaj komentarz